1287 AM TIJDELIJK UIT DE LUCHT

Lees het laatste nieuws over ons antenneproject op deze pagina

Leestijd: 2 minuten

In de nacht van 5 op 6 september brandde een belangrijk onderdeel in onze antenne door. Als gevolg daarvan is KilRock momenteel niet via 1287 kHz AM te ontvangen. Voor wie de technische details interessant vindt, vertellen we op deze pagina waar de problemen begonnen en hoe we ze op gaan lossen.

Onze antenne heeft nogal wat verbouwingen ondergaan: in augustus 2017 kregen wij een vergunning om op 1485 kHz AM uit te zenden. Om dat technisch mogelijk te maken werd met een aantal typen antennes geëxperimenteerd. De resultaten van die experimenten waren niet erg geweldig. Duidelijk was dat maatwerk moest worden geleverd.

De Isotron antenne waar wij ons radio-avontuur mee begonnen.
(Foto: W. Komps)

Nét op het moment dat wij op het punt stonden om voor dat maatwerk een nieuw antenne-ontwerp te proberen kwam de vergunning binnen om met een veel hoger vermogen op 1224 kHz AM aan het werk te gaan.

Het stond ons vrij om op die frequentie direct te gebruiken. Nieuwe berekeningen werden gemaakt, evenals aanpassingen aan de antenne.

Het door Willem, Frank en Peter bedachte principe werkte prima, totdat wij in mei 2019 onze vergunning weer inleverden omdat de LPAM pilot waaraan wij deelnamen ten einde liep.


In de mast

Om toch nog een publiek te bereiken werd de vergunning voor 1485 kHz weer uit de kast gehaald, de antenne weer bewerkt en afgewacht of we weer een nieuwe vergunning voor een hoger zendvermogen zouden krijgen.

Een vriendelijke mevrouw van Agentschap Telecom liet ons half augustus dat jaar weten dat de licentie voor 1287 kHz AM onderweg was. Marcel had dat goede nieuws nog niet doorgegeven of Frank, Peter en Willem hingen alweer in de mast.

De prestatie die daarbij geleverd werd mag je niet onderschatten: om een antenne goed te krijgen moet heel wat meet- en regelwerk worden verricht. Het resultaat van de werkzaamheden was dat KilRock luid en duidelijk kon worden ontvangen.

Er was alleen één dingetje waar de antenneploeg zich zorgen over maakte: het materiaal was niet helemaal meer op z’n taak berekend nadat een dikke storm het bovenste deel eraf had geblazen. Besloten werd dus om de experimentele installatie maar in één klap vervangen; dan ben je er tenminste vanaf, nietwaar?


Coronacrisis

2e Antenne KilRock
De 2e antenne voor 1224, kHz later voor 1287 kHz AM
(Foto: W. Klomps)

Eén dag voordat de bestelling voor nieuwe materialen de deur uit zou gaan, belde mijnheer Corona aan. Vanaf dat legendarische moment kon even helemaal niet aan antennes worden gewerkt…

De technische mannen namen noodgedwongen de gok dat de experimentele antenne het zou houden, maar dat pakte helaas niet helemaal uit zoals gehoopt: steeds weer sloeg de beveiliging van onze zender aan als de luchtvochtigheid door regen of mist hoger werd. Elke keer als dat gebeurde was KilRock uit de lucht.

De oorzaak zat in de spoel die de antenne op de juiste frequentie laat werken. Als ie het tot dat moment nog maar even vol zou houden, dan zou iedereen al dik tevreden zijn geweest.

Maar ach hoe gaat dat… Natúúrlijk komt dan ineens een onweersbui langs die voor een surplus aan luchtvochtigheid zorgt en de bedrading in de spoel finaal door laat branden. Dat gebeurde dus in de nacht van vijf op zes september.

Bovenste deel antenne geknakt: uitzenden onmogelijk
(Foto: W. Klomps)

De doorgebrande spoel in de antenne.
foto: W. Klomps

Onze zender vond dat niet lekker: ineens kon hij het zendsignaal  waar hij zo trots op is niet kwijt, dus schoot ie maar weer eens in z’n beveiliging. (AM zenders hebben érg korte lontjes…)

Doorgebrande antenne + beledigde zender = géén KilRock op 1287 AM. Dat zijn variabelen in het leven waar een mens rekening mee dient te houden, dat heb je als een radiostation exploiteert. Alleen erg vervelend dat onze luisteraars die gewend zijn om via 1287 naar KilRock te luisteren nu zonder muziek en nieuws zitten. Het was niet helemaal de bedoeling, stellen wij dan maar vast.


Tot begin oktober uit de lucht

Is KilRock nu voorgoed uit de lucht? Absoluut niet! Twee maanden geleden begon de speurtocht naar een leverancier van goede antenne-onderdelen. De bestelling voor de materialen ging al weken geleden de deur uit, alleen hebben de mensen die ons dat spul willen leveren ook met bevoorradingsproblemen te maken. Maar vorige week kregen wij goed nieuws binnen: de nieuwe antennemast kan uiterlijk in de week van 26 september worden geleverd. Naar verwachting duurt de montage van zo’n ding een week. KilRock zou dus in de eerste week van oktober weer op twaalf acht zeven ‘on air’ kunnen zijn…

Pin ons er niet op vast. Je komt vaak de gekste problemen tegen als je je met AM radio bezighoudt. Gelukkig zijn daar Cor, Frank, Peter en René: Échte Mannen die altijd voor ons klaarstaan om de zaak weer in de lucht te krijgen (en te houden). Dat geldt ook voor onze donateurs die ons geweldig steunen (Marianne in het bijzonder: dankdankdank!). Zonder hen had KilRock het tot nu toe niet vol kunnen houden.

Dus… wij werken hard aan onze terugkomst op 1287 AM. Zo gauw we de zaak op orde hebben, melden wij dat direct!

Marcel Strücker
Muziekredacteur en mede-initiatiefnemer

 

 

× Reageer op onze muziekkeuze