KilRock voor adverteerders

Een mislukt experiment

Ineens hoorden alerte luisteraars van KilRock op maandag 4 september Marcel het ochtendprogramma presenteren. Niet live, maar ‘uit de automaat’ zoals dat vroeger werd genoemd. Het was een experiment tijdens welk wij ons computerprogramma op de proef stelden. Dat vond de software duidelijk een brug te ver…

Wat was er aan de hand?

Ingrijpen noodzakelijk

Alle muziek zit bij ons in de computer. Het programma selecteert volgens instructies die wij geven de titels die wij per programma aan je willen laten horen. Ochtendmuziek hoor je op die manier tussen 06.00 en 12.00 uur, Middagmuziek vanaf 12.00 uur en zo verder. Vanaf het begin dat we met deze ‘app’ werkten, viel ons al op dat lukraak plaatjes selecteren binnen één categorie niet bepaald z’n sterkste nummer was. We hoorden teveel herhaling van zetten in onze programmering. Zo vaak dat regelmatig ingrijpen noodzakelijk was.

Na aanpassing van een paar dingetjes werkte het al een stuk beter, maar met de introductie van een gepresenteerde ochtendprogrammering ging het weer helemaal mis: steeds weer dezelfde titels kwamen uit het algoritme rollen. Erger nog: al snel werden ook de vooraf opgenomen presentaties van Marcel door de software in de herhaling gegooid. Beetje knullig. Dat willen wij niet. Marcel schrok zich rot en zette het experiment direct weer stop.

Driekwart jaar

En dan? Het is de bedoeling toch wel iets van gesproken woord in de KilRockprogrammering te laten horen. Dat zal onder deze omstandigheden waarschijnlijk nog even duren. Bewezen, goedwerkende software kost algauw pakweg 800 euro, dus dat zien we binnen ons hobbyproject voorlopig niet als een optie. Er is een alternatief, maar dat is op een totaal ander systeem gebaseerd. Het zal toch minstens zes tot acht weken duren voordat iemand zich daar op heeft ingewerkt. Daarna zullen met de hand ruim dertigduizend muziektitels naar dat systeem moeten worden overgezet. Uit ervaring weten wij inmiddels dat zo’n geintje algauw driekwart jaar kan duren.

Marcel en Willem zijn bezig om een oplossing te bedenken. In de tussentijd hoor je natuurlijk gewoon het vertrouwde muziekaanbod dat KilRock je elke dag weer biedt (en misschien soms toch weer even een experiment).

Als je onze poging om muziekradio meer kleur te geven kunt waarderen, wil je dan eens overwegen om ons een financieel duwtje in de rug te geven? Op deze pagina lees je daar alles over.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Scroll naar boven