Even geduld a.u.b: weerbarstige techniek…

Het was Willem en mij al een tijdje duidelijk dat ‘ergens iets’ niet goed functioneerde. We probeerden de zender -tijdens ons onderzoek naar dat ‘ergens iets’- in de lucht te houden, maar de problemen werden steeds erger. De zender schakelde steeds terug naar een lager pitje en de meetwaarden van de antenne begonnen verdachte cijfers te tonen. Vervolgens ging er een storm of twee overheen. Vanaf dat moment ging het constant mis.

Er viel een aantal technische zaken te regelen. Zul je altijd zien: zijn ze alle drie nog even belangrijk ook. Dan wordt prioriteren moeilijk. Er waren problemen met de stroomvoorziening. Die zijn opgelost. Soms valt de internetverbinding om onduidelijke redenen weg. Dat is bijna opgelost. Zo gauw het glasvezelnet in de Hoeksche Waard actief wordt gaan we daarop zitten. Bleef over: het antenneprobleem, dat pas kon worden opgelost als het weer het toe zou laten.

Onze ‘volgers’ op Facebook toonden wij op een fotootje wat Willem al vrij snel had ontdekt: een belangrijk onderdeel van onze antenne was door de stormwind voor een deel disfunctioneel geworden. De verbinding tussen de spoel (zo heet zo’n ding) en het bovenste deel van de antenne was losgekomen. Dan ben je een belangrijk deel van je antenne kwijt. De zender krijgt de eer dat het eerst ontdekt te hebben: die waarschuwde ons steeds door in z’n beveiliging te schieten. AM zenders zijn soms slimmer dan je denkt…

Willem liet er -zo gauw hij daar de tijd voor had- geen gras over groeien. Samen met René (één van onze trouwste luisteraars die spontaan z’n hulp aanbood; hartelijk dank!) werd de mast in elkaar geschoven, de schade gerepareerd en de constructie weer in de tuidraden gezet. Mispoes… Hadden wij het er zoëven niet over dat AM zenders soms slimmer zijn dan mensen denken? Wij zijn ervan overtuigd: het ding schoot bij de eerste test direct weer in z’n beveiliging en meldde op zijn display dat ergens nog… nou… laten we zeggen: een kink in de kabel zat.

Dat zul je net hebben zeg! Als je je AM luisteraars met Pasen wilt vermaken heb je die zender en die antenne natuurlijk wél nodig! Dan zit je niet op een electrische middelvinger op zo’n klein digitaal schermpje te wachten en al helemaal niet als het al vér na etenstijd is en de zon heeft besloten om het voor die dag gezien te houden. Eerst zoek je dan nog naar alternatieven (die er onder gegeven omstandigheden niet zijn). Daarna besluit je om het probleem maar even los te laten, met je gezin ’t Paasfeest te vieren en na te denken hoe die eigenwijze zender met een goed werkend antennesysteem tevreden te stellen.

Wij roepen het nog maar eens: KilRock is een hobbyproject. Willem en schrijver dezes steken er op weekbasis bijna al onze beschikbare tijd in. Onze echtgenotes en hulptroepen helpen ons fantastisch. Alleen onder dat soort omstandigheden lukt het ons om dat eigenwijze radiostation van ons in de lucht te houden. Meestal gaat het goed; merken luisteraars niet eens dat we op de achtergrond soms rare problemen op staan te lossen. Zo nu en dan gaat het goed fout. Dit is zo’n moment. Het is dan wijs om te accepteren dat het even tegenzit en dat later met nieuwe energie en inzichten geprobeerd wordt om het probleem alsnog de wereld uit te helpen.

Wat mij persoonlijk gerust stelt is, dat er voor onze luisteraars nog altijd een alternatief is: via onze website, KilRock.nl (en een hele trits streaming audiodiensten) kun je nog gewoon naar KilRock luisteren. Ik heb in de nacht van vrijdag op zaterdag een hele reeks nieuwe (unieke!) muziekproducties aan onze muziekcollectie toegevoegd. Geen muziekliefhebber hoeft zich dus te vervelen, alleen ligt AM 1287 er nu dus wat langer uit dan eerder voorzien. Willem heeft strijdvaardig aangekondigd dat hij de hele contraptie weer uit elkaar zal trekken om te zien waar het probleem nu eigenlijk zit. Ik houd me, zoals altijd, met de inhoud van de programmering bezig. We werken d’r an en laten jullie, onze luisteraars, niet in de steek.

Maar wij spreken wel wat af: als KilRock straks weer on air gaat op 1287 AM laten wij dat onze AM radiofans direct weten. Techniek eist nauwkeurigheid. AM radio is techniek. Als die techniek van ons niet goed werkt dan zullen we ‘m moeten verbeteren. Daar wordt (straks, na de Paasdagen) hard aan gewerkt.

En over die Paasdagen gesproken: Alle medewerkers van KilRock radio wensen jullie een vrolijk, gezegend en zalig Pasen! (Zoals het er nu naar uitziet zelfs met aangenaam weer! Wat kan een mens zich verder nog wensen.)

Marcel Strücker
mede-initiatiefnemer KilRock radio

Update 30 april
De werkzaamheden zijn op één detail na afgerond. Om de antennetechniek 100% in orde te krijgen zal de zendmast nog één keer naar beneden gehaald moeten worden. Dat is minstens twee dagen werk. In die tijd kan niet op 1287 AM worden uitgezonden. Wij verwachten rond de pinksterdagen de laatste fase van deze klus in te gaan, waarna de volledige antenne-installatie weer zou moeten werken.

× Reageer op onze muziekkeuze