Kilrock radio

Liesbeth List (78) overleden: ,, Het verhaal is verteld”

Elisabeth Dorathea (Elly) Driessen, dat was haar eigen naam. Onder de naam Liesbeth List zou ze Nederland vanaf 1962 betoveren met haar bijzondere stem. De Nederlandse diva van het chanson, zo zou je haar kunnen noemen. List maakte haar debuut in het televisieprogramma ‘Nieuwe Oogst’. Dat was één van de voorlopers van de hedendaagse televisie-talentenjachten.

Mysterieus

Ramses Shaffy was wèg van haar. Via Henk van der Meijden spoorde hij haar op, betrok hij haar bij zijn fameuze ‘Shaffy Chantant’-cabaret waar ze al vroeg straalde als een ster. Liesbeth kwam een beetje mysterieus over. Ze had een wat aparte jeugd: eerst geboren in Bandoeng, Nederlands Oost-Indië, kwam ze later in de oorlog in een Japans concentratiekamp terecht. Haar moeder liet daar het leven.

Met haar vader keerde ze terug naar Nederland. Ze werd uiteindelijk door een gezin van een vuurtorenwachter opgevoed. Dat was indertijd voor Nederlandse begrippen toch een beetje bijzonder. Dat ze zo’n apart stemgeluid had, droeg een beetje bij aan de mystiek.

Liesbeth List
Foto: Anefo (Nationaal Archief)

Chanson

Liesbeth had grote interesse in het Franse chanson. Ze had in dat opzicht de tijdgeest mee. In de periode waarin ze zangles volgde waren producties van Franse artiesten erg populair in ons land. Platenmaatschappij Phonogram wilde haar eerste elpee (‘Liesbeth List zingt Theodorakis’) eigenlijk niet uitbrengen. Nadat die langspeler alsnog in de platenwinkels terecht kwam, werd die een enorm succes. Het chanson en Liesbeth List: het bleek een prima combinatie.

Het was ook de samenwerking met Ramses Shaffy die Liesbeth List stevig op de kaart zette. De achtergronden van Shaffy en List combineerden al even goed. Shaffy was namelijk ook een aparte jongen. Hij was artistiek, exentriek en de zoon van een Egyptische consul en een Poolse Gravin.  Op het moment dat de twee de single ‘Pastorale’ (1969) uitbrachten, werd pas goed duidelijk wat een kracht er in hun samenwerking school. De single stond achttien weken in de Top 40. Voor zo’n plaat in die tijd redelijk uniek.

Als solo-artieste gooide List er in 1970 nog even een schepje bovenop. Het album ‘Victoria’ haalde opnieuw hoge verkoopcijfers. De inhoud was subliem, maar om wat de samenwerking met Ramses Shaffy opleverde zal Liesbeth List waarschijnlijk nog het meest worden herinnerd. Het duo Shaffy en List stond garant voor pure magie.

Pensioen

In augustus 2017 kondigde Liesbeth haar pensioen aan. In een interview met De Volkskrant zei ze niet meer terug te willen kijken: ,,Het verhaal is verteld. Mij zorgen maken over de toekomst – ik heb het nooit gedaan. Ik leef in het nu. Ik laat alles over me heenkomen, begrijp je? En wat dat podium betreft: het is mooi geweest.” Na het Volksrant-interview volgde nog de première van een musical over haar werk en haar leven. Kort na de presentatie van haar biografie trok ze zich definitief uit de showbusiness terug.

Liesbeth List overleed, 78 jaar oud, in haar slaap in haar woning in Soest.

Nieuw op KilRock: Voor Oren Van Senioren

23 maart 2020

KilRock verzorgt vanaf zondag, 29 maart a.s. een muziekprogramma, speciaal bedoeld voor oudere luisteraars.

Met name senioren hebben het op dit moment niet gemakkelijk. Door alle maatregelen die tegen verspreiding van het coronavirus zijn genomen zitten ze in een isolement. Het is niet verstandig om een praatje met hun buurman of buurvrouw te maken. Kinderen en kleinkinderen kunnen maar beter even niet op bezoek komen. Dan wordt het wel erg stil in huis.

Extra aandacht

De oprichters van KilRock radio, Willem Klomps en Marcel Strücker, vinden dat oudere radioluisteraars extra aandacht verdienen. Om die reden zendt de muziekzender vanaf aanstaande zondag tussen 09.00 en 12.00 uur het programma Voor Oren Van Senioren uit.

Marcel Strücker presenteert in Voor Oren Van Senioren muziek uit inmiddels lang vervlogen tijden. Denk daarbij aan muziek van Willeke Alberti, Herman Emmink, Trea Dobbs, Jacques Brel en Wim Sonneveld. Muziek uit de tijd dat de kinderen nog door het huis heen liepen, op maandag de was werd gedaan en Woensdag Gehaktdag nog maar net bestond.

Ontvangst

De meeste ouderen weten nog wel hoe een AM radio werkt. Veel radio’s laten tegenwoordig zelfs precies de frequentie zien waarop is afgestemd. Erg handig, maar AM radio was vroeger gemakkelijker te ontvangen dan nu. Veel moderne apparaten storen de ontvangst tegenwoordig. Hoe lost u dat op? Simpel: door de radio voor een raam te zetten, op 1287 kHz. AM af te stemmen en met een beetje draaien en schuiven de beste ontvangst te krijgen. Bij de één lukt dat beter dan bij de ander, maar het is het proberen zéker waard. In de auto is KilRock in het gebied rond ’s Gravendeel in elk geval prima te ontvangen.

Anti-hamsteractie

22 maart 2020

Eigenlijk zijn we een beetje verbaasd dat we steeds weer horen (en zien) dat nog zoveel mensen hamsteren. Op Facebook en op zender loopt daarom sinds zondagmiddag de Er Is Genoeg Voor Iedereen anti-hamsteractie. 

We begrijpen dat de Coronacrisis tot hamsteren verleidt, maar het is nergens voor nodig. Onze boodschap: laat in de supermarkt alsjeblieft wat voor anderen over. Als de supermarkten over een paar dagen alle schappen weer vol hebben liggen zul je zien waarom.

Kenny Rogers (81) overleden

21 maart 2020

In zijn huis in Sandy Springs, Georgia is countryzanger Kenny Rogers overleden. Kenny RogersRogers was acteur, ondernemers, maar vooral zanger. Zijn oevre telt meer dan 120 hitsingles, die -net als zijn langspeelplaten- wereldwijd ruim tweehonderd miljoen keer over de toonbank gingen.

New Christy Minstrels

Die glanscarrière begon eind jaren vijftig, opmerkelijk genoeg samen met jazz zanger Bobby Dole. Kort na die samenwerking (in 1961) werd Kenny Rogers lid van The New Christy Minstrels. Hij zong in die folkgroep samen met onder anderen Barry McGuire en Kim Carnes.

The New Edition

Nadat de succesdagen van The New Christy Minstrels in 1967 wel geteld waren, kwam Rogers in de groep The First Edition terecht. Daarmee kwam hij ook met een totaal ander muziekgenre in aanraking. Zong hij eerst folknummers, nu zat hij ineens midden in de psychedelische scene. “Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)” was de eerste, echt grote hit die hij in dat jaar te pakken had.

Lang was The New Edition niet met muzikale psychedelica bezig. In 1969 wijzigde de koers naar countrymuziek; het genre waar Kenny Rogers vooral in ons land om zal worden herinnerd. “Ruby, Don’t Take Your Love To Town” (in ons land uitgebracht onder ‘Kenny Rogers & The New Edition”) was hier meteen zijn grootste hit.

Restaurantketen

Hoewel we daar in Nederland niet veel van meekregen, speelde Rogers ook in TV-series en films, die hem opnieuw groot succes brachten. Een opvallende samenwerking met de vroegere directeur van Kentucky’s Fried Chicken leidde tot de oprichting van de Kenny Rogers Roasters restaurantketen.

COVID-19

Zowel professioneel als privé ging het Rogers niet altijd voor de wind. Hij trouwde maar liefst vijf keer. Uit die huwelijken is een dubbel aantal kinderen voortgekomen. In maart 2020 was zijn gezondheidstoestand zorgwekkend. Hij werd thuis medisch verzorgd voor wat later een COVID-19 (Corona-) virusbesmetting bleek te zijn. Kenny Rogers is op 21 maart 2020 aan complicaties als gevolg daarvan overleden.