Fleetwood Mac oprichter Peter Green (73) overleden

Peter Allen Greenbaum, oftewel Peter Green is overleden. Green was de man die Fleetwood Mac oprichtte. Hij verliet de groep in 1970, omdat hij de enorme druk van het beroemd zijn niet meer goed aankon.

Green begon al vroeg in de muziekbusiness. Hij speelde op

Peter Green
Peter Green tijdens een optreden (mei 1983)

vijftienjarige leeftijd bas bij een groep die Bobby Dennis & The Dominoes heette; een cover band die rock ‘n’ roll en werk van tijdgenoten The Shadows speelde. Dat Shadows-materiaal op het repertoire stond was niet zo vreemd. Peter Green zei in een interview in 1996 dat Shadowsgitarist Hank Marvin één van zijn grootste helden was.

Een nieuwe stap in zijn nog prille carrière zette Green met zijn deelname aan de groep the Muskrats, die zich vooral met het spelen van rhythm ‘n’ blues bezighield. Na verhuisd te zijn naar de band The Tridents zou zijn leven ingrijpend veranderen. In die band maakte hij kennis met drummer Mick Fleetwood, met wie hij later Fleetwood Mac zou oprichten, maar eerst kwam hij tussendoor nog bij John Mayal & The Bluesbreakers terecht.

John Mayal & The Bluesbrakers

Na het vertrek van Eric Clapton zat die band zonder gitarist. Na in de herfst van 1965 vier keer als gitarist ingevallen te hebben, werd hij in 1966 volwaardig lid. Op het album ‘A Hard Road’ uit 1967 is niet alleen zijn opnamedebuut, maar ook een tweetal nummers van hem te horen. ‘The Supernatural’ kan als bijzonder worden gezien. Het was één van de allereerste instrumentale stukken die Green schreef in een stijl die zijn handelsmerk zou worden.

Peter Green (Fleetwood Mac)
Green net voor of net na het verlaten van Fleetwood Mac (1970)

Peter Green moet in die dagen beseft hebben dat hij voldoende talent en ervaring had om zelf een groep op te zetten. Fleetwood Mac kwam in 1967 van de grond. Het project gaf Green een podium voor zijn eigen tekstwerk en composities. Vanaf 1968 was hij hoorbaar aan het verkennen wat hij met andere muziekstijlen kon doen.

De elpee ‘Mr. Wonderful’ (waarop de door Green geschreven hit ‘Black Magic Woman’) was de eerste waarop het resultaat van die verkenningen was te horen. Met ‘Man Of The World’, het aparte ‘Oh Well’ en ‘The Green Manalishi’ gaf hij een zeer sterk visitekaartje af. De singles werden prima hits, die je nog steeds overal ter wereld op de radio hoort.

Drugsproblemen

Met ‘Man Of The World’ (1969) begonnen de eerste problemen zichtbaar te worden. Het viel de leden van Fleetwood Mac op dat Peter nogal aan de LSD zat. Hij liet zijn baard staan, begon lange gewaden te dragen en probeerde steeds meer te voorkomen dat hij en zijn groepsmakkers geld verdienden. Hij droeg een ketting met een kruis en leek steeds bezorgder te worden over hoe de wereld eraan toe was. Vervolgens sloot hij zich aan bij een commune. Na zijn laatste optreden op 20 mei 1970 verliet hij Fleetwood Mac.

Die breuk was niet helemaal definitief. Zo nu en dan speelde hij nog weleens met zijn oude makkers. Zo kwam hij als invaller nog even langs tijdens de Amerikaanse tournee van 1971, nadat Jeremy Spencer de groep ineens had verlaten. In 1973 duikt hij op als gitarist op in de song ‘Night Watch’, die op de elpee ‘Penguin’ uit 1973 staat. Een vermelding op de hoes kreeg hij daarvoor niet; mogelijk zelfs op eigen verzoek.

Na 1973 ging het verder bergafwaards. Peter Greens drugsgebruik nam grotere vormen aan. Als gevolg daarvan raakte hij mentaal steeds meer de weg kwijt. In 1979 krabbelde hij met hulp van zijn broer Michael weer op. Michael was dezelfde broer die hem in zijn jeugd zijn eerste gitaarakkoorden had geleerd.

Dat de relatie tussen Peter en Fleetwood Mac redelijk goed was, bleek wel toen hij voor deelname aan het Mac-album ‘Tusk’ (1979) werd gevraagd. Hij had wel meer contacten in de branche. Zo speelde hij ook mee op werk van Ray Dorset (Mungo Jerry), The Nashville Teens en The Crazy World Of Arthur Brown.

Erkenning

Pas in 1988 maakte Green er serieus werk van om van zijn drugsverslaving af te komen. Begin 2004 werd duidelijk dat daarmee de problemen bij lange na niet voorbij waren. Hij maakte zelf duidelijk dat hij ernstige concentratiestoornissen had, die hem de lust om gitaar te spelen nogal ontnamen. Vijf jaar later was hij weer on the road. Zijn prestaties op muzikaal gebied werden in steeds ruimere kring erkend.

Hoewel Peter Green kort getrouwd is geweest, heeft hij een dochter. Rosebud (waarschijnlijk vernoemd naar ‘het grote raadsel’ uit de film ‘Citizen Kane’ van Orson Welles) werd in 1978 geboren.

Op 25 juli 2020 maakte de familie Green bekend, dat Peter op 73-jarige leeftijd in zijn slaap was overleden. Over de preciese doodsoorzaak was op dat moment nog niets bekend.

 

 

We gaan een paar weken op vakantie
Kilrock radio

Marcel kondigde het zondag al aan in Voor Oren Van Senioren: we houden vanaf 1 juni tot begin augustus een paar weken rust.

Dat betekent dat twee programma’s op een laag pitje komen te staan: Voor Oren Van Senioren en de live-uitzending van Marcel op zaterdagmiddag tussen één en vijf. Het is nodig dat we onszelf even wat rust gunnen. KilRock is als hobbyproject een beetje uit de hand gelopen. Het is een ongelooflijk leuk project, maar Willem werkt voor een baas die natuurlijk goed resultaat van hem verwacht. Het bedrijf van Marcel heeft last van de Coronacrisis. Daar zal ook wat positieve energie in moeten worden gestoken.

Een radiostation in de lucht houden is geen geintje. Het is serieus hobbywerk. Je belooft luisteraars dat ze 24 uur per dag op je kunnen rekenen. Als de zender of één van de computers uitvalt moet direct worden ingegrepen. Er moeten steeds weer nieuwe titels aan de muziekcatalogus worden toegevoegd, zo hier en daar maken we ook een beetje promotie en onderhouden we contacten met de fans. Geen probleem, de mensen om ons heen staan achter ons en ze genieten van de muziek, maar soms is het goed om even een stapje terug te doen en de zaak te evalueren.

De muziek die we zondagochtend tussen negen en twaalf laten horen is een blijvertje. Daar gaan we dus mee door, maar Marcel presenteert het programma de komende weken even niet actief. De zaterdagmiddaguurtjes worden ook even in de pauzestand gezet. Verder zul je niet zo heel veel van onze vakantie merken. We voeren even geen muziektitels in, maar op een collectie van ruim 19.000 muziektitels kun je wel een paar weken afwisseling in de muziekkeuze garanderen. We doen het dus even rustig aan.

Er zijn wat plannen om KilRock als organisatie een bredere basis te geven. Iedereen in elk geval hartelijk bedankt voor alle steun en positieve reacties tot nu toe.

We gaan na de vakantie dus een mooi, nieuw radioseizoen tegemoet! Maak er voor jezelf ook een fijne vakantie van en blijf zo goed als je kan uit de buurt van het COVID-19 virus.

Als we tussentijds iets te melden hebben doen we dat via onze Facebookpagina en deze website.