Kilrock radio

Zondagavondherhaling Voor Oren Van Senioren

Het was ons al een tijdje geleden opgevallen dat iets vreemds gebeurde met de luistercijfers op de zondagochtend. Bij het begin van Voor Oren Van Senioren stegen ze een ietsje en pas rond tien uur, kwart over tien gingen ze verder omhoog.

Uit opmerkingen van luisteraars maakten we op hoe we dat patroon moesten verklaren: nog niet iedereen was in de gelegenheid om zondagochtend naar het programma te luisteren als het was begonnen. De meestgehoorde klacht: daardoor mis ik soms het hele programma!

Het aanbieden van programma’s via de website (als podcast bijvoorbeeld) doen we om auteursrechtelijke redenen niet. Maar wat we natuurlijk wél konden doen is Voor Oren Van Senioren ’s avonds vanaf zeven uur ’s avonds herhalen. Dat is inmiddels technisch in orde gemaakt. Je kunt dus voortaan elke zondagavond tussen 19.00 en 22.00 uur naar de herhaling van ‘Oren’ luisteren. Als extraatje vervroegen we de uurtjes met rustige late-avondmuziek naar tien uur, zodat je na Voor Oren Van Senioren nog even van wat lekker rustige muziek wordt voorzien. Reacties op het programma kun je, zoals altijd, sturen naar studio@kilrock.nl.

Ontvangst 1287 AM

Hoewel we naar buiten toe weinig activiteiten lieten zien, is achter de schermen hard gewerkt om de ontvangst van 1287 AM in de buitengebieden iets te verbeteren. Daar is een reden voor. Zo nu en dan meldt een luisteraar dat na zonsondergang ineens een of andere buitenlandse praatzender door onze muziek te horen is. Dat klopt.

Als je op AM luistert, dan hoor je na zonsondergang ineens veel meer radiostations. Dat komt doordat hogere luchtlagen ’s avonds en ’s nachts niet meer door de zon worden opgewarmd. Als die luchtlagen afkoelen, dan wordt een AM radiosignaal op een andere manier naar de aarde teruggekaatst, waardoor het ineens mogelijk wordt veel verder gelegen radiozenders te horen.

Señor Español deelt 1287 AM met KilRock. (bron: mwlist.org)

In het geval van KilRock is de Spaanse zender SER na zonsondergang de boosdoener. Op de ene plek hoor je señor Español wat harder dan op de andere, maar een beetje hinderlijk is het wel. Willem en Frank hebben de afgelopen weken met opgestroopte mouwen ons hele antennesysteem doorgemeten. Er kon zo hier en daar nog wat worden verbeterd, waardoor het rendement met ongeveer vijf tot zeven procent kon worden opgekrikt. Alle beetjes helpen.

Mocht 1287 AM door onweer of interferentie door onze Spaanse tegenvoeter niet prettig te beluisteren zijn, dan kun je KilRock natuurlijk nog altijd via internet beluisteren. Petje af voor Willem en Frank overigens. Een antennesysteem voor AM radio optimaliseren is een delicaat en tijdrovend klusje. Hebben ze toch maar even geklaard. KilRock is een hobbyproject; niet alles gaat perfect maar we doen ons best.

Donaties

In juli hebben we een pagina op de website gezet waar het mogelijk is geworden om € 5,- (of wat je meer wilt geven) aan KilRock te doneren. Die pagina is nog even experimenteel. Donaties via PayPal komen keurig netjes binnen, maar we willen dat onze hardcore fans ook met het Ideal betaalsysteem kunnen doneren. We zijn er nog niet aan toegekomen om dat te realiseren.

KilRock radio

 

Aangezien Willem wel wat centjes in kas moet hebben om rekeningen voor o.m. auteursrecht, electriciteit, afschrijvingen, en toezichtkosten te kunnen betalen, wordt op korte termijn wel een inzamelingsactie opgetuigd. Dat zal zowel op de zender als op de website gebeuren. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de mensen die al via PayPal hebben gedoneerd. HARTELIJK DANK voor jullie bijdrage! Voor ons het bewijs dat muziekradio nog steeds positief ingestelde mensen bij elkaar kan brengen. Daar konden we vijf jaar geleden alleen nog maar van dromen.