The Golden Earring stopt…

Het leek soms wel een wedstrijd tussen de Rolling Stones en de Golden Earring: welke van de twee bands zou het ’t langste volhouden. Beiden opgericht in de jaren zestig, invloedrijk en een bron van inspiratie voor fans, muzikanten en niet in het minst DJ’s. Natuurlijk was het geen wedstrijd in uithoudingsvermogen. De muziek van de Golden Earring is nog altijd relevant, de hechte samenwerking in de groep hoorbaar in elke productie. Maar niets is eeuwig. Op vrijdag 5 februari 2021 meldt de groep collectief een punt achter z’n carrière te zetten.

George Kooijmans kreeg in december 2020 te horen dat hij de spierziekte ALS heeft. Daardoor zal hij niet meer kunnen meedraaien in het Golden Earring collectief. De anderen willen hem niet vervangen. Daarmee is het einde van The Golden Earring definitief.

In een tijd, waarin veel Nederlandse bands zich vooralsnog op eigen land richtten, dachten de jongens van ‘The Earring’ al meteen internationaal. De eerste singles werden in de Londense Pye Studio opgenomen. De reden was simpel: de Britten wisten hoe ze een internationale sound konden creëren. In ons land wisten de platenbazen dat nog niet. Vanaf het moment dat de eerste single Please Go uitkomt, staat Nederland op z’n kop.

Ze hebben het tij mee: de jaren zestig zijn de jaren waarin popmuziek voor jongeren zich in hoog tempo vormt. Zeezender Radio Veronica ligt voor de Scheveningse kust; het is het enige radiostation dat zich continu met popmuziek bezighoudt. In Willem-Joost den Draaijer-van Kooten hebben ze een prima promotor voor het Nederlands product. Het materiaal is sterk en daarmee een prima exportproduct.

Golden Earring in 1974
In TopPopstudio Bellevue, Amsterdam 1974

Er zijn ook wat lastiger momenten genoteerd. Punk en New Wave maken het de Golden Earring eind jaren zeventig behoorlijk lastig om stand te houden. Maar als begin jaren tachtig de sound wordt aangepast en nieuwe hitsingles verschijnen, krijgen de mannen er weer zin in. Dat succes mag maar enkele jaren duren. Begin jaren negentig blijkt het collectief zich in een artistieke en financiële crisis te bevinden.

Nog net niet failliet brengen ze nieuw, of liever veel ‘unplugged’, materiaal uit. Dat de fans de groep trouw blijven is te horen op de live opname van ‘Another 45 Miles’ (1992). Dat de groep zelf nog steeds een solide muziekmachine is spat bij wijze van spreken van (toen nog) de single CD af. Ook de albums van The Golden Earring worden overigens weer goed verkocht.

Na de millenniumwisseling houdt het bedrijf dat de groep heeft opgericht alle touwtjes goed in handen. Er is zowel zakelijk als artistiek meer evenwicht. De groep viert steeds weer een nieuw jubileum. De vraag hoe lang The Golden Earring nog in het muziekcircuit zal meedraaien wordt dan nog maar zelden gesteld. Hoogstens een a-muzikale zuurpruim of anti-Golden Earringjournalist zal het onderwerp aansnijden, maar een geldige reden waarom is er dan nog niet.

Gouden plaat voor Golden Earrings, 1972
Gouden platen voor ‘Seven Tears’ (1972)

Dat wordt anders als George Kooijmans in december 2020 te horen krijgt dat bij hem de spierziekte ALS is geconstateerd. Dit zijn diagnoses waar geen mens omheen kan. De andere leden van de Earring nemen het besluit de decennialang lopende carrière als The Golden Earring dan maar af te ronden. Zonder George géén Earring. Op 5 februari 2021 wordt in de pers bekendgemaakt dat de band ermee stopt.

Niets is eeuwig. Al lijkt popmuziek zich aan de tijdelijkheid der dingen te willen onttrekken, het is net als al het commercieel, culturele vlagvertoon in de business maar klatergoud en schijn. Ook pophelden en hun muziek dateren. Wel houden ze, nog jaren na dato als het werk van een Rembrandt, Beethoven of Erasmus, hun fans. Liefhebbers die begrijpen waar hun cultuur- of kennisstroming voor stond. Kenners, die de parels van de kennis en creativiteit van hun helden koesteren, steeds op relevantie weten te duiden en doorgeven aan de generaties na ons. Dat zal met de nalatenschap van The Golden Earring zonder twijfel ook gebeuren. Edoch, laten we wel wezen: dat is voor George Kooijmans en zijn maten, die misschien nog jaren door hadden willen zingen en spelen, natuurlijk een schrale troost.

Zondagavondherhaling Voor Oren Van Senioren

Het was ons al een tijdje geleden opgevallen dat iets vreemds gebeurde met de luistercijfers op de zondagochtend. Bij het begin van Voor Oren Van Senioren stegen ze een ietsje en pas rond tien uur, kwart over tien gingen ze verder omhoog.

Uit opmerkingen van luisteraars maakten we op hoe we dat patroon moesten verklaren: nog niet iedereen was in de gelegenheid om zondagochtend naar het programma te luisteren als het was begonnen. De meestgehoorde klacht: daardoor mis ik soms het hele programma!

Het aanbieden van programma’s via de website (als podcast bijvoorbeeld) doen we om auteursrechtelijke redenen niet. Maar wat we natuurlijk wél konden doen is Voor Oren Van Senioren ’s avonds vanaf zeven uur ’s avonds herhalen. Dat is inmiddels technisch in orde gemaakt. Je kunt dus voortaan elke zondagavond tussen 19.00 en 22.00 uur naar de herhaling van ‘Oren’ luisteren. Als extraatje vervroegen we de uurtjes met rustige late-avondmuziek naar tien uur, zodat je na Voor Oren Van Senioren nog even van wat lekker rustige muziek wordt voorzien. Reacties op het programma kun je, zoals altijd, sturen naar studio@kilrock.nl.

Ontvangst 1287 AM

Hoewel we naar buiten toe weinig activiteiten lieten zien, is achter de schermen hard gewerkt om de ontvangst van 1287 AM in de buitengebieden iets te verbeteren. Daar is een reden voor. Zo nu en dan meldt een luisteraar dat na zonsondergang ineens een of andere buitenlandse praatzender door onze muziek te horen is. Dat klopt.

Als je op AM luistert, dan hoor je na zonsondergang ineens veel meer radiostations. Dat komt doordat hogere luchtlagen ’s avonds en ’s nachts niet meer door de zon worden opgewarmd. Als die luchtlagen afkoelen, dan wordt een AM radiosignaal op een andere manier naar de aarde teruggekaatst, waardoor het ineens mogelijk wordt veel verder gelegen radiozenders te horen.

Señor Español deelt 1287 AM met KilRock. (bron: mwlist.org)

In het geval van KilRock is de Spaanse zender SER na zonsondergang de boosdoener. Op de ene plek hoor je señor Español wat harder dan op de andere, maar een beetje hinderlijk is het wel. Willem en Frank hebben de afgelopen weken met opgestroopte mouwen ons hele antennesysteem doorgemeten. Er kon zo hier en daar nog wat worden verbeterd, waardoor het rendement met ongeveer vijf tot zeven procent kon worden opgekrikt. Alle beetjes helpen.

Mocht 1287 AM door onweer of interferentie door onze Spaanse tegenvoeter niet prettig te beluisteren zijn, dan kun je KilRock natuurlijk nog altijd via internet beluisteren. Petje af voor Willem en Frank overigens. Een antennesysteem voor AM radio optimaliseren is een delicaat en tijdrovend klusje. Hebben ze toch maar even geklaard. KilRock is een hobbyproject; niet alles gaat perfect maar we doen ons best.

Donaties

In juli hebben we een pagina op de website gezet waar het mogelijk is geworden om € 5,- (of wat je meer wilt geven) aan KilRock te doneren. Die pagina is nog even experimenteel. Donaties via PayPal komen keurig netjes binnen, maar we willen dat onze hardcore fans ook met het Ideal betaalsysteem kunnen doneren. We zijn er nog niet aan toegekomen om dat te realiseren.

KilRock radio

 

Aangezien Willem wel wat centjes in kas moet hebben om rekeningen voor o.m. auteursrecht, electriciteit, afschrijvingen, en toezichtkosten te kunnen betalen, wordt op korte termijn wel een inzamelingsactie opgetuigd. Dat zal zowel op de zender als op de website gebeuren. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de mensen die al via PayPal hebben gedoneerd. HARTELIJK DANK voor jullie bijdrage! Voor ons het bewijs dat muziekradio nog steeds positief ingestelde mensen bij elkaar kan brengen. Daar konden we vijf jaar geleden alleen nog maar van dromen.