Aanvraag 100 Watt middengolffrequentie

12 september 2019

Besloten is om opnieuw bij Agentschap Telecom een vergunning aan te vragen, om weer op 100 Watt middengolf (am) uit te kunnen zenden. De aanvraag ging op 4 september de deur uit. En daarna maar hopen dat we een frequentie toegewezen krijgen, natuurlijk. Wordt vervolgd.

Kilrock via Radiostations.nu

14 augustus 2019

De website Radiostations.nu heeft Kilrock opgenomen in het lijstje met rock radiostations. Erg leuk om te zien hoe steeds meer radio verzamelwebsites het de moeite waard vinden om ons te vermelden.

Kilrock ook via RadioShaker.com en vTuner te beluisteren

17 juli 2019

Sinds 17 juli kun luisteraars Kilrock ook via de websites van RadioShaker.com en vTuner beluisteren. We stonden ook al in andere lijsten van websites die naar webradio verwijzen, dus bovengenoemde twee zijn daar een mooie aanvulling op. Thanks for listing us!

Kilrock test op 1485 kHz

22 juni 2019

Het duurde uiteraard even voordat Agentschap Telecom ons toestemming gaf, maar het is nu officieel: sinds zaterdag 22 juni 12:00 uur is Kilrock op 1485 kHz AM te beluisteren. Op die frequentie nu al getest. De eerste resultaten zien er niet slecht uit, maar helaas is het voor luisteraars op grotere afstand van onze antenne nog niet mogelijk om ons weer te ontvangen. Tot zover die domper. Dan het goede nieuws: aan een groter ontvangstgebied wordt alweer een tijdje gewerkt.

Luisterrapporten welkom!

Natuurlijk zijn we razend benieuwd hoe jij Kilrock ontvangt. Luisterrapporten zijn dan ook van harte welkom (studio@kilrock.nl). We hebben veel aan beschrijvingen die aangeven op wat voor soort radio je luistert (merk, type, autoradio of draagbare/’gewone’ radio/tuner thuis) en wanneer je meestal luistert. We gebruiken die informatie om later verbeteringen aan te brengen. Waar mogelijk, dan nog altijd. AM Radio is als de spreekwoordelijke paling in een emmer snot. Nèt als je denkt dat het goed gaat, gaat het mis, maar daar hebben we inmiddels al wat ervaring mee opgedaan.

Piepklein storinkje

Kilrock: muziekradio voor het Dordtsche Kilgebied

Niet zoveel AM-luisteraars zullen zich herinneren dat Kilrock in 2017 op 1485 kHz. met uitzenden begon. We hadden nog veel te leren over hoe je een goede antenne maakt, een zender was wel voorhanden, maar daar doe je weinig mee als je antennesysteem niet deugt. Ons signaal -dat op een piepklein storinkje op 1485 leek-, trok de aandacht van een paar AM-enthousiastelingen uit Zwijndrecht en Dordecht. Waar Kilrock de inhoud van de programmering al redelijk op orde had, bleken deze mannen ongelooflijk belangrijk in het verbeteren van ons signaal. Maar niet op 1485 AM, want inmiddels was de licentie voor uitzenden op 1224 Khz. binnen.

1224 AM en buurman Bolderbast

Op het moment dat we bezig waren om onze antenne geschikt te maken voor uitzendingen op 1224 kHz, werd driftig aan de hele antenne-installatie gesleuteld. Uiteindelijk leidden al die werkzaamheden tot een mooi radiosignaal. Op één detail na viel prima naar Kilrock te luisteren. Nou ja… noem het maar een detail: een Britse buurman op 1215 kHz die zó breed over de band spettert, dat de hele muziekprogrammering van Kilrock werd ondergespetterd. Niet leuk, vooral niet in de winter, waarin dit verschijnsel soms ergerlijke dieptepunten beleefde.

Eén en ander verleidde ons om onze ‘grote vrienden’ aan de overkant van de Noordzee de koosnaam buurman Bolderbast te geven. (Wie de Donald Duck las/leest weet over wie we het hebben.) Mijnheer Bolderbast was soms erg onbeleefd. Dat deed ons besluiten om niet opnieuw licentie voor uitzendingen op 1224 kHz. aan te vragen. Dat vonden we tòch een beetje verspilling van geld, tijd en moeite van onszelf en onze luisteraars. Kleine misrekening: Agentschap Telecom heeft niet zoveel frequentieruimte beschikbaar in onze regio. Daarmee zetten we ons -min of meer laconiek- buitenspel.

Terug naar af

Nadat we in mei dit jaar buurman Bolderbast vaarwel zwaaiden, staken we toch maar even de koffiekoppen bij elkaar. Gaan we verder? Hoe gaan we verder? Hebben we daar tijd/geld voor? Zomaar wat overwegingen, maar vooral: hoe zouden onze partners over voortzetting van Kilrock denken? Bedenk wel: radio beheerst je leven. Nèt als je denkt dat je software goed werkt, loopt ie vast. Nèt op het moment dat je denkt dat zender/antenne goed werken wordt het kurkdroog weer en schakelt de zender uit, omdat je antennesysteem zich door die droogte ineens misdraagt. Vonden ze het wel welletjes zo? Speelden we met onze relaties, of zaten we een paar alarmfases lager? Optie drie bleek ‘m te zijn. (Hoera…)

Aangezien momenteel geen frequentieruimte beschikbaar is voor een 100 Watt radiosignaal, besloten we om een ‘kleine’ vergunning aan te vragen. Dan kom je automatisch met 1 Watt op 1485 Khz. terecht. Kilrock is dus terug bij af…. hoewel…?

Niet onaardig

TIjdens de eerste testuitzendingen viel ons op, dat de investeringen in het antennesysteem eigenlijk veel meer opleverden dan gedacht. In de eerste 1485-periode klonk Kilrock meer als Kill-rock. Sinds we ‘aan de pruts’ gingen, verbeterde het rendement van die antenne enorm. Dat merk je straks ook wel: hoewel Kilrock aanzienlijk minder ver te ontvangen zal zijn, klinkt ie in het gebied rond ’s Gravendeel nog best wel goed! We zijn nog met Agentschap Telecom in overleg. We willen alsnog een frequentie, waarop we met 100 Watt mogen uitzenden, zonder dat een irritant storende buurman vanaf Brexit Island ons stoort.

Agentschap Telecom heeft medewerking toegezegd. We zijn benieuwd.Kilrock: muziekradio voor het Dordtsche Kilgebied | Kilrock: all music radio from the Dutch city of Dordrecht Kil Area

Kilrock in ’t klein

Sinds zaterdag 22 juni aanstaande kun je ons brede muziekprogramma dus weer op AM ontvangen, maar dan in een kleiner gebied. Dat heb je met hobbyprojecten, die gaan soms alle kanten op. Bedenk wel: Kilrock is gratis héél véél muziek! (Zo blijken we stukken goedkoper dan de Spotifies, Qobuzzen, Deezers en Tidals van deze wereld en krijg je bij ons ook nog eens de originele versies te horen; hoe ‘standaard’ of exotisch dan ook.) Dat is cashen voor de prijsbewuste luisteraar. Het moet maar eens gezegd.

Wat een hobby hè?