Kilrock radio

 

Fleetwood Mac oprichter Peter Green (73) overleden

Peter Allen Greenbaum, oftewel Peter Green is overleden. Green was de man die Fleetwood Mac oprichtte. Hij verliet de groep in 1970, omdat hij de enorme druk van het beroemd zijn niet meer goed aankon.

Green begon al vroeg in de muziekbusiness. Hij speelde op

Peter Green
Peter Green tijdens een optreden (mei 1983)

vijftienjarige leeftijd bas bij een groep die Bobby Dennis & The Dominoes heette; een cover band die rock ‘n’ roll en werk van tijdgenoten The Shadows speelde. Dat Shadows-materiaal op het repertoire stond was niet zo vreemd. Peter Green zei in een interview in 1996 dat Shadowsgitarist Hank Marvin één van zijn grootste helden was.

Een nieuwe stap in zijn nog prille carrière zette Green met zijn deelname aan de groep the Muskrats, die zich vooral met het spelen van rhythm ‘n’ blues bezighield. Na verhuisd te zijn naar de band The Tridents zou zijn leven ingrijpend veranderen. In die band maakte hij kennis met drummer Mick Fleetwood, met wie hij later Fleetwood Mac zou oprichten, maar eerst kwam hij tussendoor nog bij John Mayal & The Bluesbreakers terecht.

John Mayal & The Bluesbrakers

Na het vertrek van Eric Clapton zat die band zonder gitarist. Na in de herfst van 1965 vier keer als gitarist ingevallen te hebben, werd hij in 1966 volwaardig lid. Op het album ‘A Hard Road’ uit 1967 is niet alleen zijn opnamedebuut, maar ook een tweetal nummers van hem te horen. ‘The Supernatural’ kan als bijzonder worden gezien. Het was één van de allereerste instrumentale stukken die Green schreef in een stijl die zijn handelsmerk zou worden.

Peter Green (Fleetwood Mac)
Green net voor of net na het verlaten van Fleetwood Mac (1970)

Peter Green moet in die dagen beseft hebben dat hij voldoende talent en ervaring had om zelf een groep op te zetten. Fleetwood Mac kwam in 1967 van de grond. Het project gaf Green een podium voor zijn eigen tekstwerk en composities. Vanaf 1968 was hij hoorbaar aan het verkennen wat hij met andere muziekstijlen kon doen.

De elpee ‘Mr. Wonderful’ (waarop de door Green geschreven hit ‘Black Magic Woman’) was de eerste waarop het resultaat van die verkenningen was te horen. Met ‘Man Of The World’, het aparte ‘Oh Well’ en ‘The Green Manalishi’ gaf hij een zeer sterk visitekaartje af. De singles werden prima hits, die je nog steeds overal ter wereld op de radio hoort.

Drugsproblemen

Met ‘Man Of The World’ (1969) begonnen de eerste problemen zichtbaar te worden. Het viel de leden van Fleetwood Mac op dat Peter nogal aan de LSD zat. Hij liet zijn baard staan, begon lange gewaden te dragen en probeerde steeds meer te voorkomen dat hij en zijn groepsmakkers geld verdienden. Hij droeg een ketting met een kruis en leek steeds bezorgder te worden over hoe de wereld eraan toe was. Vervolgens sloot hij zich aan bij een commune. Na zijn laatste optreden op 20 mei 1970 verliet hij Fleetwood Mac.

Die breuk was niet helemaal definitief. Zo nu en dan speelde hij nog weleens met zijn oude makkers. Zo kwam hij als invaller nog even langs tijdens de Amerikaanse tournee van 1971, nadat Jeremy Spencer de groep ineens had verlaten. In 1973 duikt hij op als gitarist op in de song ‘Night Watch’, die op de elpee ‘Penguin’ uit 1973 staat. Een vermelding op de hoes kreeg hij daarvoor niet; mogelijk zelfs op eigen verzoek.

Na 1973 ging het verder bergafwaards. Peter Greens drugsgebruik nam grotere vormen aan. Als gevolg daarvan raakte hij mentaal steeds meer de weg kwijt. In 1979 krabbelde hij met hulp van zijn broer Michael weer op. Michael was dezelfde broer die hem in zijn jeugd zijn eerste gitaarakkoorden had geleerd.

Dat de relatie tussen Peter en Fleetwood Mac redelijk goed was, bleek wel toen hij voor deelname aan het Mac-album ‘Tusk’ (1979) werd gevraagd. Hij had wel meer contacten in de branche. Zo speelde hij ook mee op werk van Ray Dorset (Mungo Jerry), The Nashville Teens en The Crazy World Of Arthur Brown.

Erkenning

Pas in 1988 maakte Green er serieus werk van om van zijn drugsverslaving af te komen. Begin 2004 werd duidelijk dat daarmee de problemen bij lange na niet voorbij waren. Hij maakte zelf duidelijk dat hij ernstige concentratiestoornissen had, die hem de lust om gitaar te spelen nogal ontnamen. Vijf jaar later was hij weer on the road. Zijn prestaties op muzikaal gebied werden in steeds ruimere kring erkend.

Hoewel Peter Green kort getrouwd is geweest, heeft hij een dochter. Rosebud (waarschijnlijk vernoemd naar ‘het grote raadsel’ uit de film ‘Citizen Kane’ van Orson Welles) werd in 1978 geboren.

Op 25 juli 2020 maakte de familie Green bekend, dat Peter op 73-jarige leeftijd in zijn slaap was overleden. Over de preciese doodsoorzaak was op dat moment nog niets bekend.

Afscheid van een rock ‘n’ roll-icoon: Little Richard (87) overleden

Hij was apart, flamboyant één van de Grote Pioniers van de Rock ‘n’ Roll: Little Richard. We zullen hem moeten missen. Hij is op 87-jarige leeftijd overleden, meldt muziekblad Rolling Stone.

Uitbundig podiumwerk

In één adem genoemd met Buddy Holly, Elvis Presley en Chuck Berry was Richard Penniman prima concurrentie voor zijn leeftijd- en stijlgenoten. Gek op glitter en uitbundig stem- en podiumwerk kreeg hij in ‘no time’ zijn eerste 78-toerenplaat ‘Tutti Frutti’ op de hitladder. Dat hij daarmee zowel zwarte als blanke tieners in één keer bediende zal hem weleens hebben kunnen verbazen.

Richard groeide op in een religieus gezin. Daar werd hij-vanwege zijn klein postuur- al Little Richard genoemd. Hij begon, zoals wel meer zwarte artiesten, in een kerkkoor om zich daarna met hart en ziel op een muziekcarrière te storten.

Doorbraak

In zijn eigen regio had hij een hit met ‘Every Hour’, in 1951 uitgebracht bij RCA Records. Geen landelijke hit. Hij moest eerst naar het veel kleinere Specialty Records label overstappen voordat hij in 1956 met ‘Tutti Frutti’ zijn naam definitief vestigde. Ironisch genoeg was dat precies omgekeerd in vergelijking met Elvis Presley, die bij independent label Sun Records begon en latere, grote succesen onder contract bij RCA Records scoorde.

Little Richard Taxi Blues label
Label van zijn eerste 78 toerenplaat ‘Taxi Blues’ (1951)

‘Tutti Frutti’ was in die dagen uitermate bijzonder. Dát had Amerika nog nooit gezien: een klein opdondertje met een stem als een luchtalarm en een podiumpersoonlijkheid die microfoonstandaards verboog: Little Richard stond voor rauwe lol in rock ‘n’ roll. Z’n liedteksten waren niet altijd even gepolijst, maar dat zat bij de Amerkaanse jeugd (blank én zwart) wel goed. Volwassenen waren door de bank genomen minder enthousiast, maar ach… dat rock ‘n’ rollgedoe zou het toch maar een kort uithouden, nietwaar? Toch leidde zijn succes soms tot nare ervaringen, waarbij huidskleur helaas een even grote rol speelde als zijn muziek.

Ze kregen voor een deel gelijk.

Fab Four

Hoewel Little Richard in 1957 aankondigde zich los te maken van zijn rock ‘n’ rollpersonage en verder door het leven te gaan als predikant, kwam hij in 1962 naar Europa om daar als vanouds de boel op stelten te zetten.

Wat heet… Hij strikte de nog jonge Beatles als voorprogramma. Daarmee kwamen de ‘fab four’ direct in contact met één van hun grote idolen.

Little Richard in 1967
Little Richard in 1967

Verderop in de jaren zestig en in de zeventiger jaren ontspoorde Little Richard behoorlijk. Hij dronk veel te veel alcohol en zette zijn neus voor duizend dollar per dag in de cocaïne. Hij overleefde het, maar niet zonder zich in 1977 voor een afkicktraject uit de showbizz’ terug te trekken.

Onderscheidingen

In later jaren nam de waardering voor zijn werk weer toe. Hij kreeg heel wat prijzen en eervolle vermeldingen. De kers op de taart was natuurlijk de Grammy Life Time Achievement Award. De hoofdprijs voor zijn gehele oevre zette hem precies in het zonnetje dat hij verdiende.

Hoewel hij extravagant was, bleef het tot 1995 een geheim dat hij homoseksueel was. Als we met de ogen-van-nu naar het filmmateriaal uit die vroege dagen kijken, dan herkennen we dat al snel. In die tijd was homoseksualiteit een absoluut taboe en al helemaal voor een zwarte jongen uit en religieus gezin. Rolling Stone Magazine zag in 2012 dat Little Richard dat jaar nog de ongekende showman was, die ,,…vanuit een diep gevoel voor gospel en ranzige kracht” zong.

Buddy, Elvis en Chuck gingen hem voor in de dood. Er stond dus vrij waarschijnlijk een gepast welkomstcomité op Little Richard te wachten op het moment dat hij zich bij Sint Petrus meldde.

We zullen hem missen. Want zeg nou zelf: als The Library of Congress zijn opname van ‘Tutti Frutti’ toevoegt aan het lijstje van ‘meest invloedrijke muziek in de Amerikaanse cultuur’ dan heb je het toch wel gemaakt natuurlijk.

Little Richard overleed volgens zijn advocaat, Bill Sobel, aan botkanker. Hij is 87 jaar geworden.

 

Oprichter Radio Caroline Ronan o’Rahilly (79) overleden

Ex-radio Caroline discjockey Johnny Walker heeft op 20 april via social media bekendgemaakt dat de oprichter van de zeezender, Ronan o’Rahilly, is overleden. o’Rahilly speelde een cruciale rol in de opkomst van de Britse popradio: naar het voorbeeld van de Nederlandse zeezender Radio Veronica (1960) en de Deense en Zweedse zeezenders richtte hij Radio Caroline op. Hij deed dat uit frustratie. De singles van Georgie Fame, die hij wilde promoten, werden niet door monopolisten BBC en Radio Luxemburg gedraaid.

Onafhankelijk label

De ondernemende zoon van het echtpaar o’Rahilly wist nog voordat hij met Radio Caroline begon de ogen van de muziekindustrie op zich gericht. Hij bracht het materiaal van Georgie Fame op zijn eigen platenlabel uit. Onafhankelijke platenlabels kregen in het Verenigd Koninkrijk tot op dat moment geen eerlijke kans. De grote labels zoals Decca, Pye Records, Philips en EMI domineerden de markt. Daar kwam o’Rahilly achter nadat hem eerst bij de BBC en daarna bij Radio Luxemburg de deur werd gewezen.

Radio Caroline

De kersverse platenbaas en eigenaar van The Scene (een nachtclub in het Londense Soho district) pikte dat niet. Hij kocht de in 1929 gebouwde m/v Frederica en verbouwde het ex-passagiersschip in de haven van zijn ouders tot zendschip. In het paasweekend van 1964 gingen de zenders aan. De BBC en Radio Luxemburg konden wat hem betreft hun borst nat maken. De grote antennemast op het schip was de middelvinger die de exentrieke Ier naar de beide omroepen uitstak. Radio Caroline bleef jarenlang de luis in de pels van vooral de BBC, die -na het van kracht worden van The Marine Offences Act op 14 augustus 1967- de popzender Radio One opstartte.

Ronan o'Rahilly
Ronan o’Rahilly in 1967

Loving Awareness & films

o’Rahilly werd een steeds opvallender verschijning. Nadat hij in zijn jonge jaren zichzelf als hippe, modieuze lefondernemer presenteerde, leek hij begin jaren zeventig op een hippie goeroe, die met baard, lang haar, gezond eten en een streven naar Loving Awareness de wereld een menselijker gezicht wilde geven. Muziek en vrije radio waarin in die mix onontbeerlijke ingrediënten. Radio Caroline zélf kreeg de Britse regering niet op de knieën. Het station is nooit illegaal geweest. De medewerking eraan wel, maar de meeste gepassioneerde Carolinemedewerkers lapten dat verbod aan hun laars.

Invloed

De opvallende combinatie (vrije radio, popmuziek, Loving Awareness en vooral Ronan zelf) bleken een opmerkelijke invloed op de tijdgeest te hebben. Het 50 kiloWatt sterke signaal van Radio Caroline was op haar beste momenten tot in de verste uithoeken van de wereld te ontvangen. Dat was uniek. Er was nog geen internet. De luisteraars moesten het doen met wat ze op hun radio konden ontvangen.

In het geval van Radio Caroline was dat na 1964 een hele rij Britse zeezenders die de invloed van Radio Veronica en Caroline een flinke slinger gaven. De popcultuur (onafhankelijke platenlabels en nieuwe artiesten in het bijzonder) kreeg een stevige duw in de rug. Van die situatie profiteerden zanger Georgie Fame, maar ook The Beatles, The Rolling Stones, The Who en vrouwelijke artiesten zoals Lulu, Cilla Black en Sandie Shaw. Ook latere album acts zoals Led Zeppeling, Deep Purple, Pink Floyd en ook hier weer veel onbekender artiesten werden door de zeezender gedraaid. Terwijl het Carolinepersoneel probeerde uit te vissen wat Ronan o’Rahilly nu eigenlijk met zijn Loving Awareness bedoelde, begon de Ier zelf aan een avontuur in de filmbusiness. Dat leverde een aantal films op, waarvan ‘Two Virgins’ (John Lennon & Yoko Ono) en cult-klassieker ‘Girl On A Motorcycle’ (met Marianne Faithful) de bekendste zijn.

Strijd om Ierse onafhankelijkheid

Ronan voelde zich ook schatplichtig aan zijn grootvader Michael o’Rahilly, die tijdens de strijd om Ierse onafhankelijkheid in april 1916 bij gevechten in Dublin overleed. Insiders maakten er melding van dat Ronan banden met terreurbeweging IRA onderhield. Hoe dat verhaal precies in elkaar zat is naar ons bekend nooit voor 100% duidelijk geworden, maar in het radio- en zeezendercircuit hoorde je nog weleens een verhaal dat op die betrokkenheid wees. Opvallend genoeg werkte dat in de ogen van de fans, diskjockeys en andere medewerkers niet tegen de reputatie die o’Rahilly bij hen had. Voor zowel de luisteraars, maar vooral degenen die in de (vrije-) radioindustrie werkten was hij first and foremost een strijder voor vrijheid van de ether. Dat de Britse regering daar een fractie anders over dacht laat zich raden. Ze zetten o’Rahilly heel wat poten dwars met het doel om Radio Caroline te laten verdwijnen. Alsof het zo moest zijn, deed Moeder Natuur dat uiteindelijk zelf.

Dieptepunt

Nadat Radio Caroline in 1972 weer uitzond vanaf zendschip m/v Mi Amigo ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met het project. Er was nauwelijks geld voor investeringen. De staat van onderhoud van het zendschip liet steeds meer te wensen over. Moeder Natuur zag het blijkbaar met lede ogen aan en besloot aan die onveilige situatie een einde te maken. In een stevige storm sloeg de Mi Amigo van haar anker, liep het vast op een zandbank en sprongen er zoveel lekken in de bodem dat het volliep en zonk. De nacht van 19 op 20 maart 1980 wordt door velen als -letterlijk- dieptepunt in de internationale radiohistorie gezien.

Caroline returns

De Britse autoriteiten hieven de glazen champagne. Ze waanden zich van hun aartsvijand verlost. Totdat in augustus 1983 een loeihard radiosignaal hen op 369 kHz er even aan herinnerde dat Mister o’Rahilly én Lady Caroline nog steeds springlevend en strijdvaardig waren. Caroline was terug! Dit keer vanaf het oerdegelijke zendschip m/s Ross Revenge. (What’s in a name, zouden de Britten zeggen.) De fans waren wat teleurgesteld, doordat de start van het station niet aan het fameuze en tumulteuse jaren zeventig tijdperk kon herinneren: de dagen dat het muziekformat de fans van het station betoverde en de DJ’s absolute vrije radiohelden waren. Na de komst (en het vertrek) van zeezenderconcurrent Laser 558 stond Caroline echter weer op scherp.

Dat avontuur mocht tot 19 Augustus 1989 duren. Dat was de dag dat de inmiddels statenloze Ross Revenge door Nederlandse en Britse gezagsdragers in internationale wateren werd geënterd en van 99% van zijn spullen werd ontdaan. Het bleek de genadeklap. Na nog een paar jaar ploeteren moest Ronan o’Rahilly’s Caroline opgeven. De Ross Revenge verdween van de Noordzee.

Fellow of the British Radio Academy

Op dat moment was Radio Caroline’s first man inmiddels ook al uit beeld verdwenen. Hij trok zich uit de publiciteit terug, maar werd in 2007 door Britse Radio Academy als Fellow geïntroduceerd. Daarmee kwam zijn naam op de erelijst te staan, waarop ook die van diskjockey John Peel, Tony Blackburn en Caroline’s eerste DJ Johnny Walker prijken. Het was een van de laatste keren dat in de pers de naam van de strijder voor vrije radio werd genoemd. De gezondheid van Ronan o’Rahilly ging er door de jaren heen steeds sterker op achteruit. Hij was veganist, dronk alleen water, maar werd ondanks dat toch het slachtoffer van dementie. Hij leefde de laatste jaren van zijn leven in het Ierse County Louth. Zijn huis keek uit op de Greenorehaven; de plek waar het Caroline-avontuur in 1963 begon.

Nalatenschap

De nalatenschap van Ronan o’Rahilly valt niet te onderschatten. Radio Caroline is heden ten dage nog steeds in de lucht. Legaal en veel minder invloedrijk dan in de jaren zestig en zeventig, maar wel de voortzetting van een legende waaraan The Lady herself geen eind lijkt te willen laten komen. KilRock radio eert met dit artikel één van de grondleggers van de vrije radio, waaraan heel wat DJ’s, artiesten en platenmaatschappijen veel te danken hebben. KilRock is voor een belangrijk deel op de componenten van zijn nalatenschap gebouwd.

Organisatorisch vaak schimmig en rommelig, bijna letterlijk met mensenlevens verdedigd, invloedrijk en strijdvaardig: Ronan o’Rahilly en Radio Caroline maakten voor een deel een eind aan de arrogantie van zowel Britse, Nederlandse als Belgische (omroep-) autoriteiten en de grote platenmaatschappijen die een monopolie dachten te kunnen claimen. De strijd tussen autoriteiten en naar vrijheid strevende radiozenders is nog steeds niet gestreden, maar het gaat er tegenwoordig wat amicaler aan toe. Dat was begin jaren zestig wel even anders. Aan het lef van deze Ronan o’Rahilly heeft de vrije radio, maar vooral ook de pop- en mediacultuur ongelooflijk veel te danken.

Ronan o’Rahilly zou op 21 mei dit jaar 80 worden. Hij haalde die leeftijd niet, doordat hij aan de gevolgen van een slikpneumonia overleed, waarbij een stukje voedsel in zijn luchtpijp kwam. Dat gebeurde een week voor zijn overlijden. Volgens de website van Radiovisie overleed Ronan om 15.00 uur op 20 april 2020. De vrije radiowereld verliest door zijn overlijden een unieke figuur. Op zijn nalatenschap hopen wij -als freeform radiomakers en hoeders van een inmiddels bedreigde popcultuur- vooral voor komende generaties nog jaren te mogen bouwen.

 

OPROEP: Voor Oren Van Senioren!

Op vrijdag is bij een aantal verzorgingstehuizen en woongroepen voor ouderen een poster verspreid. Daarop brengen we onze zondagochtenduurtjes, speciaal voor senioren onder de aandacht. 

Je staat toch raar te kijken als je ziet hoe geïsoleerd de senioren hun dagen moeten doorbrengen. Geen familie, vrienden of kennissen die even langskomen, lange en saaie dagen en natuurlijk zorgen om de coronacrisis die de wereld in zijn greep houdt.

Wit/rood lint

Het leek in het begin ‘gewoon een aardig idee’ om iets voor de oudsten onder onze luisteraars te doen. Maar dan word je met de harde realiteit geconfronteerd. Alle deuren van de adressen die we bezochten zaten potdicht. Eén adres was zelfs helemaal met wit/rood lint afgezet. Dan sta je toch raar te kijken als je daar een enveloppe wilt afgeven. Het was aanleiding tot de gedachte dat drie uurtjes, speciaal voor oudere luisteraars voor hen weleens een héél welkome afleiding zouden kunnen zijn.

Via Facebook en het Algemeen Dagblad is al aandacht aan Voor Oren Van Senioren besteed. Als we samen zoveel mogelijk ouderen de weg naar wat extra amusement kunnen wijzen, dan is dat wat ons betreft meer dan welkom.

Oproep

Daarom onze oproep om zoveel mogelijk rond te bazuinen dat KilRock ’s zondagochtends tussen 0900 en 1200 uur een speciaal programma voor al die mensen maakt.

Deel onze aankondiging op Facebook, print de poster en hang ‘m op waar je denkt dat hij het meest wordt gezien. Zo bereiken we met wat geluk zoveel mogelijk ouderen die op dit moment zo alleen thuis zitten. Dank voor je hulp!

Voor Oren Van Senioren

Elke zondag tussen 09.00 en 12.00 uur op KilRock radio, 1287 kHz/233 meter middengolf (simpel met een AM radio te ontvangen). Ook te beluisteren via www.kilrock.nl (klik op de tekst ‘KilRock webplayer’. Als het goed is start de speler op de pagina vanzelf, anders even op het witte driehoekje links in het donkerrode vlak klikken).

Ontvangst op AM

AM radio wordt tegenwoordig veel gestoord door digitale apparatuur. Het is dan slim om een draagbare radio op de vensterbank voor het raam te zetten. Met een beetje bijstellen en het heen en weer bewegen van het toestel krijg je vanzelf de best mogelijke ontvangst.

Bill Withers (81) overleden

In Nederland had Bill Withers twee echt grote hits: ‘Ain’t No Sunshine’ en ‘A Lovely Day’. In zijn thuisland, de VS, waren dat er twaalf meer. Hij won drie Grammy Awards, werd bovendien voor nog eens vier Grammy’s genomineerd. Zijn levensverhaal werd vastgelegd in de documentaire ‘Still Bill’ en lid van de ‘Rock ‘n’  Roll Hall of Fame’. Niet slecht voor een stotterende jongen uit een arm mijnwerkersgezin, die zijn vader al op dertienjarige leeftijd verloor.

Monteur

Withers begon zijn muziekcarrière in 1967. Hij werkte op dat moment als monteur voor de Douglas Aircraft Corporation. De demos die hij van zijn werk maakte, hielpen hem in 1970 aan een contract met Sussex Records. Booker T. Jones (van Booker T & The M.G.’s) werd aangewezen om hem tijdens de opnamen te begeleiden.

‘Just As I Am’ (1971) leverde Bill Withers ‘twee hits op: ‘Grandma’s Hands’ en ‘Ain’t No Sunshine’. Laatstgenoemde titel werd ook in ons land opgepikt. Withers vond dat succes wel aardig, maar bleef in de vliegtuigbouw werken. Hij vond de muziekindustrie maar een gammele bussiness; niet iets om je toekomst in op te bouwen.

Grammy Award

De vliegtuigindustrie kon hij desondanks al gauw vaarwel zeggen. Nadat hij zijn eerste Grammy Award voor ‘Ain’t No Sunshine’ in ontvangst had genomen, kwam ‘Still Bill’ (1972) uit. Vanaf dat moment leek de succesmachine niet meer te stoppen.

Bill Withers (1976)

Withers werkte samen met grote namen als James Brown, Etta James, Gladys Knight & The Pips en B.B. King. In Nederland is met name zijn samenwerking met Grover Washington Jr. bekend. ‘Just The Two Of Us’ stond in 1981 maar liefst 16 weken in de Top 40. Dat leek mooi, maar op de achtergrond rommelde het op dat moment al een tijdje: Columbia/CBS records probeerde Bill Withers een ander soort artiest te maken dan dat hij eigenlijk was. Withers, die dat duidelijk zat was, verlengde in reactie daarop zijn contract niet en stapte op.

Remixes

Dankzij Nederlander Ben Liebrand kwam hij desondanks toch weer tot twee keer toe in de Top 40 terecht. Liebrand maakte remixes van ‘Ain’t No Sunshine’ en ‘A Lovely Day’; singles die het opvallend goed deden. Withers zélf heeft daar indertijd niet zoveel mee te maken gehad. Het was wrang dat zijn vroegere platenmaatschappij hem geen nieuw werk liet opnemen, maar wél bereid was om remixes van twee oude producties groen licht te geven. Withers vond het op dat moment allemaal wel best. In de pers liet hij duidelijk merken dat hij zijn muziekcarrière absoluut niet miste.

Master tapes

Dat zei hij ook in de documentaire ‘Still Bill’, die in 2009 van hem verscheen. Columbia/CBS Records kwam eind jaren tachtig in Japanse handen. Sony Music realiseerde zich waarschijnlijk op dat moment, dat zijn voormalig medewerkers Bill Withers veel onrecht hadden gedaan. Het bedrijf gaf hem in 2006 de master tapes van zijn onuitgegeven werk terug. Vanaf dat moment was hij vrij om die songs alsnog te publiceren.

Na een rumoerig huwelijk met zijn eerste echtgenote, trouwde Withers in 1976 met Marcia Johnson. Het stel kreeg twee kinderen, die net als Marcia Withers, Withers’ uitgeverijen onder hun hoede namen. De familie maakte op 3 april bekend dat Bill Withers op 30 maart als gevolg van hartproblemen is overleden.

Bill Withers is 81 jaar geworden.

Liesbeth List (78) overleden: ,, Het verhaal is verteld”

Elisabeth Dorathea (Elly) Driessen, dat was haar eigen naam. Onder de naam Liesbeth List zou ze Nederland vanaf 1962 betoveren met haar bijzondere stem. De Nederlandse diva van het chanson, zo zou je haar kunnen noemen. List maakte haar debuut in het televisieprogramma ‘Nieuwe Oogst’. Dat was één van de voorlopers van de hedendaagse televisie-talentenjachten.

Mysterieus

Ramses Shaffy was wèg van haar. Via Henk van der Meijden spoorde hij haar op, betrok hij haar bij zijn fameuze ‘Shaffy Chantant’-cabaret waar ze al vroeg straalde als een ster. Liesbeth kwam een beetje mysterieus over. Ze had een wat aparte jeugd: eerst geboren in Bandoeng, Nederlands Oost-Indië, kwam ze later in de oorlog in een Japans concentratiekamp terecht. Haar moeder liet daar het leven.

Met haar vader keerde ze terug naar Nederland. Ze werd uiteindelijk door een gezin van een vuurtorenwachter opgevoed. Dat was indertijd voor Nederlandse begrippen toch een beetje bijzonder. Dat ze zo’n apart stemgeluid had, droeg een beetje bij aan de mystiek.

Liesbeth List
Foto: Anefo (Nationaal Archief)

Chanson

Liesbeth had grote interesse in het Franse chanson. Ze had in dat opzicht de tijdgeest mee. In de periode waarin ze zangles volgde waren producties van Franse artiesten erg populair in ons land. Platenmaatschappij Phonogram wilde haar eerste elpee (‘Liesbeth List zingt Theodorakis’) eigenlijk niet uitbrengen. Nadat die langspeler alsnog in de platenwinkels terecht kwam, werd die een enorm succes. Het chanson en Liesbeth List: het bleek een prima combinatie.

Het was ook de samenwerking met Ramses Shaffy die Liesbeth List stevig op de kaart zette. De achtergronden van Shaffy en List combineerden al even goed. Shaffy was namelijk ook een aparte jongen. Hij was artistiek, exentriek en de zoon van een Egyptische consul en een Poolse Gravin.  Op het moment dat de twee de single ‘Pastorale’ (1969) uitbrachten, werd pas goed duidelijk wat een kracht er in hun samenwerking school. De single stond achttien weken in de Top 40. Voor zo’n plaat in die tijd redelijk uniek.

Als solo-artieste gooide List er in 1970 nog even een schepje bovenop. Het album ‘Victoria’ haalde opnieuw hoge verkoopcijfers. De inhoud was subliem, maar om wat de samenwerking met Ramses Shaffy opleverde zal Liesbeth List waarschijnlijk nog het meest worden herinnerd. Het duo Shaffy en List stond garant voor pure magie.

Pensioen

In augustus 2017 kondigde Liesbeth haar pensioen aan. In een interview met De Volkskrant zei ze niet meer terug te willen kijken: ,,Het verhaal is verteld. Mij zorgen maken over de toekomst – ik heb het nooit gedaan. Ik leef in het nu. Ik laat alles over me heenkomen, begrijp je? En wat dat podium betreft: het is mooi geweest.” Na het Volksrant-interview volgde nog de première van een musical over haar werk en haar leven. Kort na de presentatie van haar biografie trok ze zich definitief uit de showbusiness terug.

Liesbeth List overleed, 78 jaar oud, in haar slaap in haar woning in Soest.

Nieuw op KilRock: Voor Oren Van Senioren

23 maart 2020

KilRock verzorgt vanaf zondag, 29 maart a.s. een muziekprogramma, speciaal bedoeld voor oudere luisteraars.

Met name senioren hebben het op dit moment niet gemakkelijk. Door alle maatregelen die tegen verspreiding van het coronavirus zijn genomen zitten ze in een isolement. Het is niet verstandig om een praatje met hun buurman of buurvrouw te maken. Kinderen en kleinkinderen kunnen maar beter even niet op bezoek komen. Dan wordt het wel erg stil in huis.

Extra aandacht

De oprichters van KilRock radio, Willem Klomps en Marcel Strücker, vinden dat oudere radioluisteraars extra aandacht verdienen. Om die reden zendt de muziekzender vanaf aanstaande zondag tussen 09.00 en 12.00 uur het programma Voor Oren Van Senioren uit.

Marcel Strücker presenteert in Voor Oren Van Senioren muziek uit inmiddels lang vervlogen tijden. Denk daarbij aan muziek van Willeke Alberti, Herman Emmink, Trea Dobbs, Jacques Brel en Wim Sonneveld. Muziek uit de tijd dat de kinderen nog door het huis heen liepen, op maandag de was werd gedaan en Woensdag Gehaktdag nog maar net bestond.

Ontvangst

De meeste ouderen weten nog wel hoe een AM radio werkt. Veel radio’s laten tegenwoordig zelfs precies de frequentie zien waarop is afgestemd. Erg handig, maar AM radio was vroeger gemakkelijker te ontvangen dan nu. Veel moderne apparaten storen de ontvangst tegenwoordig. Hoe lost u dat op? Simpel: door de radio voor een raam te zetten, op 1287 kHz. AM af te stemmen en met een beetje draaien en schuiven de beste ontvangst te krijgen. Bij de één lukt dat beter dan bij de ander, maar het is het proberen zéker waard. In de auto is KilRock in het gebied rond ’s Gravendeel in elk geval prima te ontvangen.

Anti-hamsteractie

22 maart 2020

Eigenlijk zijn we een beetje verbaasd dat we steeds weer horen (en zien) dat nog zoveel mensen hamsteren. Op Facebook en op zender loopt daarom sinds zondagmiddag de Er Is Genoeg Voor Iedereen anti-hamsteractie. 

We begrijpen dat de Coronacrisis tot hamsteren verleidt, maar het is nergens voor nodig. Onze boodschap: laat in de supermarkt alsjeblieft wat voor anderen over. Als de supermarkten over een paar dagen alle schappen weer vol hebben liggen zul je zien waarom.

Kenny Rogers (81) overleden

21 maart 2020

In zijn huis in Sandy Springs, Georgia is countryzanger Kenny Rogers overleden. Kenny RogersRogers was acteur, ondernemers, maar vooral zanger. Zijn oevre telt meer dan 120 hitsingles, die -net als zijn langspeelplaten- wereldwijd ruim tweehonderd miljoen keer over de toonbank gingen.

New Christy Minstrels

Die glanscarrière begon eind jaren vijftig, opmerkelijk genoeg samen met jazz zanger Bobby Dole. Kort na die samenwerking (in 1961) werd Kenny Rogers lid van The New Christy Minstrels. Hij zong in die folkgroep samen met onder anderen Barry McGuire en Kim Carnes.

The New Edition

Nadat de succesdagen van The New Christy Minstrels in 1967 wel geteld waren, kwam Rogers in de groep The First Edition terecht. Daarmee kwam hij ook met een totaal ander muziekgenre in aanraking. Zong hij eerst folknummers, nu zat hij ineens midden in de psychedelische scene. “Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)” was de eerste, echt grote hit die hij in dat jaar te pakken had.

Lang was The New Edition niet met muzikale psychedelica bezig. In 1969 wijzigde de koers naar countrymuziek; het genre waar Kenny Rogers vooral in ons land om zal worden herinnerd. “Ruby, Don’t Take Your Love To Town” (in ons land uitgebracht onder ‘Kenny Rogers & The New Edition”) was hier meteen zijn grootste hit.

Restaurantketen

Hoewel we daar in Nederland niet veel van meekregen, speelde Rogers ook in TV-series en films, die hem opnieuw groot succes brachten. Een opvallende samenwerking met de vroegere directeur van Kentucky’s Fried Chicken leidde tot de oprichting van de Kenny Rogers Roasters restaurantketen.

COVID-19

Zowel professioneel als privé ging het Rogers niet altijd voor de wind. Hij trouwde maar liefst vijf keer. Uit die huwelijken is een dubbel aantal kinderen voortgekomen. In maart 2020 was zijn gezondheidstoestand zorgwekkend. Hij werd thuis medisch verzorgd voor wat later een COVID-19 (Corona-) virusbesmetting bleek te zijn. Kenny Rogers is op 21 maart 2020 aan complicaties als gevolg daarvan overleden.

Jaap Dekker (73) overleden

01 maart 2020

Sommigen zullen het nieuws al gehoord hebben: boogie woogiepianist Jaap Dekker is overleden. Dekker stond in 1972 ineens in de schijnwerpers door zijn eerste album ‘Nursery Rhymes’ (*), waar Imperial Records indertijd de befaamde Groen, Groen Knollenlandmedley als single trok.

Die 7 inch deed het niet slecht in de hitlijst maar bleef net buiten de top tien. Genoeg succes om Dekker en zijn Boogie Set gelegenheid te geven om meer materiaal op te nemen.

Net als Rob Hoeke viel het pianospel van Jaap in de prijzen. Dat gebeurde zelfs al voordat hij in ’72 zijn eerste hit op zijn naam zette. Dat was overigens ook meteen zijn laatste hit, die door het publiek min of meer als ‘novelty record’ werd beschouwd.

Dekker deed meer dan albums (twee keer goud, één keer platina) volspelen: hij componeerde voor documentaires en films, speelde in Long Tall Ernie & The Shakers en Moan (de band die min of meer de voorloper van Long Tall Ernie & The Shakers was). Hij was daarvoor ook al lid van Les Copains. Een onbekende in de popscene was hij dus allerminst.

In de laatste levensjaren speelde hij in het horecacircuit waar hij ooit zijn carrière begon. Naar we op 1 maart pas vernamen is hij in de nacht van 28 op 29 februari aan een hersenbloeding overleden.

Jaap Dekker is 73 jaar geworden.


Bekijk de in memoriam video op YouTube of beluister de hitmedley waarmee hij in 1972 groot succes had. Meer over Jaap Dekker en Jaap Dekker’s Boogie Set vind je op WikiPedia en Dutchcharts.nl Discografie: Discogs.com (Jaap Dekker Boogie Set) en soloprojecten

‘Nursery Rhymes’ werd onder die titel voor de buitenlandse markt uitgebracht. Er is ook een  versie van het album verschenen die ‘…Speelt Kinderliedjes’ heet. Het gaat echter om hetzelfde album met dezelfde tracklist, maar een ander, op de Nederlandse/Vlaamse markt gericht hoesontwerp.


1287 AM weer even uit de lucht

23 februari 2020

Nèt zeiden we tegen elkaar dat we gelukkig niet zo’n last van de harde wind hadden, of het alarm van onze zender ging af. Oeps… toch een beetje te harde wind. Enfin: in het artikeltje hieronder kun je lezen wat voor een plaaggeest die harde wind voor ons kan zijn.

We proberen daar komende zomer -bij goed weer- wat aan te doen. Onze verontschuldigingen voor de onderbreking van de uitzending op 1287 kHz. Via onze spelertjespagina (goed Scrabblewoord!) kun je natuurlijk wel gewoon naar KilRock luisteren.

1287 AM even uit de lucht

De KilRock zendmast.

10 februari 2020

In de vroege ochtend van 10 februari waarschuwde een zoemertje van onze zender voor problemen. We hadden daar al min of meer op gerekend, want die waarschuwing hing samen met opkomende storm.

Elk systeem heeft zo z’n zwakke plekken. Bij ons zit ‘m dat in de mechanische constructie die ervoor zorgt dat de zender zijn signaal goed aan de antenne kan afgeven.

Zolang het niet al te hard waait/stormt werkt het prima. We houden op een oscilloscoop in de gaten of ons zendsignaal technisch in orde is. Afwijkingen kunnen door dat systeem (geloof of het niet: een simpel stukje touw) direct worden gecorrigeerd.

En toen kwam de storm…

Onze antennemast mag met harde wind best wel een beetje heen en weer zwiepen. Dat deed ie ook; keurig binnen alle grenswaarden zelfs. De technische kwaliteit van ons zendsignaal vertoonde zo nu en dan minder fraaie waarden. Dat kwam door de combinatie van de bewegende zendmast en een gespannen touwtje dat de instelling, nodig voor een goed zendsignaal, nadelig beïnvloedde.

Zondag viel het signaal twee keer weg. Dat is niet zo prettig, want onze electronica kan door dit soort dingen beschadigd raken. Daarom hebben we, toen de wind maandagochtend vroeg ineens draaide en de mast iets meer zwiepte, de zender voor de veilgheid maar even uitgezet. Een simpele handeling die onnodige schade voorkomt.

Op het moment dat de wind in kracht afnam konden we gewoon weer op 1287 AM terugkomen. Niet zo leuk voor onze luisteraars als 1287 kHz AM eruit ligt, maar bedenk goed: KilRock is een hobbyproject met zo hier en daar wat beperkingen. Dit is er één van. Niks aan te doen.

Oppoetsbeurtje website

22 januari 2020

Hoewel de website over het algemeen gewaardeerd wordt, werden wij er eigenlijk wat minder vrolijk van.

De visuele vormgeving van KilRock is aangepast op onze visitekaartjes, de banner-langs-de-weg, onze posters en flyers. Dan moet de website natuurlijk dezelfde ‘look and feel’ hebben, toch?

Voordat we de site oppoetsen aan jou de vraag of je misschien een bruikbaar idee hebt. Heb je dat? Graag even mailen naar studio@kilrock.nl! (Dank u…)

Met een hoofdletter -R

22 januari 2020

Hoewel we positieve reacties op onze website krijgen, is er het een en ander aan de vormgeving van KilRock veranderd. We hebben tegenwoordig inplaats van een kleine letter -r voor de hoofdletter -R gekozen voor de spelling van de stationsnaam.

We merkten dat er in de communicatie nog wel eens een -l aan KilRock werd toegevoegd.

Dan krijg je Killrock.

Eén -l teveel en niet leuk, want we zijn niet van plan om rock de nek om te draaien, als je voelt wat we bedoelen. Voortaan dus KilRock om de bedoeling van de naam een beetje beter uit te laten komen.

Op weg naar een nieuw jaar vol muziek!

26 december 2019

De kerstmarathon verliep technisch niet helemaal vlekkeloos, maar het is erg leuk om te lezen dat de muziek gewaardeerd werd. Dank voor alle e-mails en luisterrapporten, waarvan één uit Duitsland.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht doen we maar even niets bijzonders. Natuurlijk hopen we dat je het gezellig vindt om Kilrock op de achtergrond aan te zetten terwijl je je gasten verwent.

Maak er een mooie/veilige oud & nieuw van.

Tot volgend jaar!

Nieuwsuitzendingen op Kilrock alsnog vervallen

19 december 2019

RTL Nieuws nam op 19 december contact met ons op. Volgens de afdeling Legal Council van RTL wordt mogelijk plagiaat van WNC wel degelijk onderzocht. Kilrock werd tijdens het gesprek geadviseerd om met uitzending van de WNC-nieuwsbulletins te stoppen. Of wij wettelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden wordt op dit moment juridisch onderzocht.

Aangezien Kilrock geen medewerking verleent aan illegale activiteiten, hebben we alsnog moeten besluiten om met uitzending van de WNC-nieuwsbulletins te stoppen. Dit besluit heeft een laatste zetje gekregen op het moment dat wij op 19 december van het ANP hoorden, dat ook daar op dit moment een onderzoek naar mogelijk plagiaat door WNC loopt.

Wij leggen de nadruk op het feit dat het hier alleen nog maar om een onderzoek gaat. Voorzover ons bekend is tegen WNC nog geen aangifte gedaan en geven we de organisatie nog even het voordeel van de twijfel.

Willem Klomps, eigenaar Kilrock radio, ’s Gravendeel

Nieuwsuitzendingen op Kilrock voorlopig hervat

17 december 2019

Tijdens een goed gesprek met onze leverancier van nieuwsbulletins (WNC) is meer duidelijk geworden over de kwestie waarover we op 13 december schreven. WNC geeft toe dat een bericht in één van de nieuwsbulletins anders verwoord en met bronvermelding had moeten worden gelezen. Daarvoor zijn excuses aangeboden die Kilrock aanvaardt.

Kilrock is bij monde van de bedrijfsleiding van WNC verzekerd, dat de controle op redactionele tekst inmiddels is verscherpt. Daarmee moeten fouten m.b.t. tot tekstinhoud en bronvermelding verder worden voorkomen. Het resultaat van het overleg met WNC is voor ons aanleiding om de zaak voorlopig als afgedaan te beschouwen en uitzending van de nieuwsbulletins per 18 december te hervatten.

Naar aanleiding van de kwestie verzochten wij onder meer de NOS en RTL Nieuws om een reactie. Dat deze organisaties in eerste instantie niet op ons verzoek reageerden, was voor Kilrock aanleiding om de plagiaatkwestie als de spreekwoordelijke storm in een glas water te beschouwen.

Willem Klomps, eigenaar Kilrock radio, ’s Gravendeel

Voorlopig even geen nieuwsbulletins op Kilrock

13 december 2019

Via de pers bereikt ons berichtgeving dat onze leverancier van nieuwsbulletins (WNC) mogelijk in de juridische problemen zit. WNC zou bij samenstelling en verspreiding van de nieuwsbulletins het auteursrecht hebben geschonden. Het is onduidelijk of deze beschuldiging klopt. Om juridische problemen te voorkomen schort Kilrock de uitzending van WNC radiobulletins en weersverwachtingen vanaf vrijdag 13 december, 19.00 uur tot nader order op.

Willem Klomps, eigenaar Kilrock radio, ’s Gravendeel

Kilrock Kerstmarathon: 54 uur alléén maar kerstmuziek!

06 december 2019

De luisteraars die afgelopen jaren naar Kilrock luisterden weten hoe we hier de kerstprogrammering aanpakken:

Grondig!

We beginnen vaak ergens in september al met het uitzoeken van het materiaal dat we willen laten horen. Het accent ligt daarbij traditioneel op producties die vooral in de jaren vijftig en zestig populair waren. In die periode ligt voor veel generaties de basis van wat we hier maar ‘het moderne kerstgevoel’ zullen noemen.

Die samenstelling is dus heel belangrijk. Kerstmis is het feest van iedereen, dus is het ook fijn als iedereen iets terughoort dat het feest voor hem of haar compleet maakt. Bij Kilrock ligt daarbij het accent op muziek uit de gouden jaren van de populaire muziek.

Verwacht de stemmen van Bing Crosby, Nat ‘King’ Cole, Elvis Presley en Peggy Lee weer eens terug te horen. Mitch Miller & The Gang, The Ray Conniff Singers, The Vince Guaraldi Trio, Johnyy Mathis… óók van die namen die je nooit meer hoort. Maar daar blijft het niet bij. George Harrison, Slade, The Pretenders, The Eagles, John Lennon, Yoko Ono & The Plasic Ono Band komen natuurlijk ook voorbij, net als Darlene Love, The Crystals en The Carpenters.

Veel van die sterren-van-toen zijn overleden. Dat geeft ons tijdens het samenstellen al het gevoel alsof we een oud familie-album open trekken. Ergens zijn die sterren-van-toen toch alleraardigste ooms en tantes geworden. Hun stem terug te horen met zo’n nostalgisch feest als kerstmis is soms gewoon… leuk!

Bovenstaand is dan ook ‘zomaar een greep’ uit de namen die 54 uur lang op Kilrock 1287 AM te horen zullen zijn. Een lange lijst! Radio aan, alle aandacht voor je familie of gasten… Kerstmis!  

De kerstmarathon begint op 24 december om 18.00 uur. De laatste plaat gaat er op 26 december om even voor 00.00 uur uit. Tussen die twee tijdstippen is het alléén maar kerst op de radio in het Dordtsche Kilgebied!
Willem en Marcel wensen je alvast veel luisterplezier.
p.s. mail je ons nog even over wat je van de Kilrock Kerstmarathon vindt?

 

Zenderreparatie: Kilrock een paar uur niet op AM

13 november 2019

Op woensdag 14 november schakelen we onze AM zender voor een paar uurtjes uit. Onze Facebookpaginabezoekers (leuk Scrabblewoord) hadden ‘m al door: afgelopen weekend gaf een onderdeel het op. We losten het probleem provisorisch op. Het vervangende onderdeel is door de postbode langsgebracht, dus nu hebben we de kans om de zender goed te repareren. Naar verwachting zijn we een uurtje of twee uit de lucht.
Uiteraard komen we zo snel mogelijk weer op AM 1287 terug! Luisteren naar Kilrock kan natuurlijk altijd nog via internet.
 
 
Onze excuses voor het ongemak.

Antennewerkzaamheden: Kilrock een paar uur niet op AM

16 oktober 2019

Op donderdag, 17 oktober werken we voor een paar uur aan ons antennesysteem. Het is de bedoeling dat we de laatste kleine constructiefoutjes eruit halen.
 
Om dat veilig te kunnen doen, moeten we onze AM zender voor een paar uurtjes uitzetten. Uiteraard komen we zo snel mogelijk weer op AM 1287 terug! Luisteren naar Kilrock kan natuurlijk altijd nog via internet.
De links vind je op deze pagina: https://kilrock.nl/kilrock-muziekradio-uit-het-dordtsche-kilgebied/colofon/
 
De spelertjes staan hier: https://kilrock.nl/kilrock-muziekradio-uit-het-dordtsche-kilgebied/kilrock-live-spelers/
 
Onze excuses voor het ongemak.

De muziek van je leven op 1287!

12 oktober 2019

Sinds 12.00 uur is Kilrock weer op vol vermogen in de lucht. Je vindt ons op 1287 kHz AM. Kijk op deze pagina waar je ons zoal op AM kunt ontvangen. Ontvangst niet zo goed? Luister dan via internet. Feestje! Ontvangstrapporten worden zeer op prijs gesteld.

 

Aanvraag 100 Watt middengolffrequentie

12 september 2019, update: 3 oktober 2019

Besloten is om opnieuw bij Agentschap Telecom een vergunning aan te vragen, om weer op 100 Watt middengolf (AM) uit te kunnen zenden. De aanvraag ging op 4 september de deur uit.

Op 3 oktober, kunnen we melden dat AT ons een nieuwe 100 Wattfrequentie heeft gegund. Kilrock verhuist van 1485 kHz naar 1287 kHz. Ook wel fijn: in het nieuwe vergunningsysteem ligt die frequentie voor op zijn minst de komende vier jaar vast.

Op zaterdag 5 oktober wordt de zender uitgezet. Dan verdwijnt dus ons signaal op 1485. Vervolgens begint de ombouw van het antennesysteem. Als het weer meezit -en we daardoor een beetje vlot kunnen doorwerken- melden we ons zo rond 12 oktober op onze nieuwe frequentie. Pin ons niet op die datum vast. Als het slecht weer is, dan lopen de werkzaamheden al snel een paar dagen vertraging op.

Luisteren naar Kilrock kan natuurlijk ook via internet. Check daarvoor de spelertjes op deze website, of bij de andere webradiodiensten die onze luisterlinks aanbieden.

Kilrock via Radiostations.nu

14 augustus 2019

De website Radiostations.nu heeft Kilrock opgenomen in het lijstje met rock radiostations. Erg leuk om te zien hoe steeds meer radio verzamelwebsites het de moeite waard vinden om ons te vermelden.

Kilrock ook via RadioShaker.com en vTuner te beluisteren

17 juli 2019

Sinds 17 juli kun luisteraars Kilrock ook via de websites van RadioShaker.com en vTuner beluisteren. We stonden ook al in andere lijsten van websites die naar webradio verwijzen, dus bovengenoemde twee zijn daar een mooie aanvulling op. Thanks for listing us!

Kilrock test op 1485 kHz

22 juni 2019

Het duurde uiteraard even voordat Agentschap Telecom ons toestemming gaf, maar het is nu officieel: sinds zaterdag 22 juni 12:00 uur is Kilrock op 1485 kHz AM te beluisteren. Op die frequentie nu al getest. De eerste resultaten zien er niet slecht uit, maar helaas is het voor luisteraars op grotere afstand van onze antenne nog niet mogelijk om ons weer te ontvangen. Tot zover die domper. Dan het goede nieuws: aan een groter ontvangstgebied wordt alweer een tijdje gewerkt.

Luisterrapporten welkom!

Natuurlijk zijn we razend benieuwd hoe jij Kilrock ontvangt. Luisterrapporten zijn dan ook van harte welkom (studio@kilrock.nl). We hebben veel aan beschrijvingen die aangeven op wat voor soort radio je luistert (merk, type, autoradio of draagbare/’gewone’ radio/tuner thuis) en wanneer je meestal luistert. We gebruiken die informatie om later verbeteringen aan te brengen. Waar mogelijk, dan nog altijd. AM Radio is als de spreekwoordelijke paling in een emmer snot. Nèt als je denkt dat het goed gaat, gaat het mis, maar daar hebben we inmiddels al wat ervaring mee opgedaan.

Piepklein storinkje

Kilrock: muziekradio voor het Dordtsche Kilgebied

Niet zoveel AM-luisteraars zullen zich herinneren dat Kilrock in 2017 op 1485 kHz. met uitzenden begon. We hadden nog veel te leren over hoe je een goede antenne maakt, een zender was wel voorhanden, maar daar doe je weinig mee als je antennesysteem niet deugt. Ons signaal -dat op een piepklein storinkje op 1485 leek-, trok de aandacht van een paar AM-enthousiastelingen uit Zwijndrecht en Dordecht. Waar Kilrock de inhoud van de programmering al redelijk op orde had, bleken deze mannen ongelooflijk belangrijk in het verbeteren van ons signaal. Maar niet op 1485 AM, want inmiddels was de licentie voor uitzenden op 1224 Khz. binnen.

1224 AM en buurman Bolderbast

Op het moment dat we bezig waren om onze antenne geschikt te maken voor uitzendingen op 1224 kHz, werd driftig aan de hele antenne-installatie gesleuteld. Uiteindelijk leidden al die werkzaamheden tot een mooi radiosignaal. Op één detail na viel prima naar Kilrock te luisteren. Nou ja… noem het maar een detail: een Britse buurman op 1215 kHz die zó breed over de band spettert, dat de hele muziekprogrammering van Kilrock werd ondergespetterd. Niet leuk, vooral niet in de winter, waarin dit verschijnsel soms ergerlijke dieptepunten beleefde.

Eén en ander verleidde ons om onze ‘grote vrienden’ aan de overkant van de Noordzee de koosnaam buurman Bolderbast te geven. (Wie de Donald Duck las/leest weet over wie we het hebben.) Mijnheer Bolderbast was soms erg onbeleefd. Dat deed ons besluiten om niet opnieuw licentie voor uitzendingen op 1224 kHz. aan te vragen. Dat vonden we tòch een beetje verspilling van geld, tijd en moeite van onszelf en onze luisteraars. Kleine misrekening: Agentschap Telecom heeft niet zoveel frequentieruimte beschikbaar in onze regio. Daarmee zetten we ons -min of meer laconiek- buitenspel.

Terug naar af

Nadat we in mei dit jaar buurman Bolderbast vaarwel zwaaiden, staken we toch maar even de koffiekoppen bij elkaar. Gaan we verder? Hoe gaan we verder? Hebben we daar tijd/geld voor? Zomaar wat overwegingen, maar vooral: hoe zouden onze partners over voortzetting van Kilrock denken? Bedenk wel: radio beheerst je leven. Nèt als je denkt dat je software goed werkt, loopt ie vast. Nèt op het moment dat je denkt dat zender/antenne goed werken wordt het kurkdroog weer en schakelt de zender uit, omdat je antennesysteem zich door die droogte ineens misdraagt. Vonden ze het wel welletjes zo? Speelden we met onze relaties, of zaten we een paar alarmfases lager? Optie drie bleek ‘m te zijn. (Hoera…)

Aangezien momenteel geen frequentieruimte beschikbaar is voor een 100 Watt radiosignaal, besloten we om een ‘kleine’ vergunning aan te vragen. Dan kom je automatisch met 1 Watt op 1485 Khz. terecht. Kilrock is dus terug bij af…. hoewel…?

Niet onaardig

TIjdens de eerste testuitzendingen viel ons op, dat de investeringen in het antennesysteem eigenlijk veel meer opleverden dan gedacht. In de eerste 1485-periode klonk Kilrock meer als Kill-rock. Sinds we ‘aan de pruts’ gingen, verbeterde het rendement van die antenne enorm. Dat merk je straks ook wel: hoewel Kilrock aanzienlijk minder ver te ontvangen zal zijn, klinkt ie in het gebied rond ’s Gravendeel nog best wel goed! We zijn nog met Agentschap Telecom in overleg. We willen alsnog een frequentie, waarop we met 100 Watt mogen uitzenden, zonder dat een irritant storende buurman vanaf Brexit Island ons stoort.

Agentschap Telecom heeft medewerking toegezegd. We zijn benieuwd.Kilrock: muziekradio voor het Dordtsche Kilgebied | Kilrock: all music radio from the Dutch city of Dordrecht Kil Area

Kilrock in ’t klein

Sinds zaterdag 22 juni aanstaande kun je ons brede muziekprogramma dus weer op AM ontvangen, maar dan in een kleiner gebied. Dat heb je met hobbyprojecten, die gaan soms alle kanten op. Bedenk wel: Kilrock is gratis héél véél muziek! (Zo blijken we stukken goedkoper dan de Spotifies, Qobuzzen, Deezers en Tidals van deze wereld en krijg je bij ons ook nog eens de originele versies te horen; hoe ‘standaard’ of exotisch dan ook.) Dat is cashen voor de prijsbewuste luisteraar. Het moet maar eens gezegd.

Wat een hobby hè?