Kilrock radio

Jaap Dekker (73) overleden

01 maart 2020

Sommigen zullen het nieuws al gehoord hebben: boogie woogiepianist Jaap Dekker is overleden. Dekker stond in 1972 ineens in de schijnwerpers door zijn eerste album ‘Nursery Rhymes’ (*), waar Imperial Records indertijd de befaamde Groen, Groen Knollenlandmedley als single trok.

Die 7 inch deed het niet slecht in de hitlijst maar bleef net buiten de top tien. Genoeg succes om Dekker en zijn Boogie Set gelegenheid te geven om meer materiaal op te nemen.

Net als Rob Hoeke viel het pianospel van Jaap in de prijzen. Dat gebeurde zelfs al voordat hij in ’72 zijn eerste hit op zijn naam zette. Dat was overigens ook meteen zijn laatste hit, die door het publiek min of meer als ‘novelty record’ werd beschouwd.

Dekker deed meer dan albums (twee keer goud, één keer platina) volspelen: hij componeerde voor documentaires en films, speelde in Long Tall Ernie & The Shakers en Moan (de band die min of meer de voorloper van Long Tall Ernie & The Shakers was). Hij was daarvoor ook al lid van Les Copains. Een onbekende in de popscene was hij dus allerminst.

In de laatste levensjaren speelde hij in het horecacircuit waar hij ooit zijn carrière begon. Naar we op 1 maart pas vernamen is hij in de nacht van 28 op 29 februari aan een hersenbloeding overleden.

Jaap Dekker is 73 jaar geworden.


Bekijk de in memoriam video op YouTube of beluister de hitmedley waarmee hij in 1972 groot succes had. Meer over Jaap Dekker en Jaap Dekker’s Boogie Set vind je op WikiPedia en Dutchcharts.nl Discografie: Discogs.com (Jaap Dekker Boogie Set) en soloprojecten

‘Nursery Rhymes’ werd onder die titel voor de buitenlandse markt uitgebracht. Er is ook een  versie van het album verschenen die ‘…Speelt Kinderliedjes’ heet. Het gaat echter om hetzelfde album met dezelfde tracklist, maar een ander, op de Nederlandse/Vlaamse markt gericht hoesontwerp.


1287 AM weer even uit de lucht

23 februari 2020

Nèt zeiden we tegen elkaar dat we gelukkig niet zo’n last van de harde wind hadden, of het alarm van onze zender ging af. Oeps… toch een beetje te harde wind. Enfin: in het artikeltje hieronder kun je lezen wat voor een plaaggeest die harde wind voor ons kan zijn.

We proberen daar komende zomer -bij goed weer- wat aan te doen. Onze verontschuldigingen voor de onderbreking van de uitzending op 1287 kHz. Via onze spelertjespagina (goed Scrabblewoord!) kun je natuurlijk wel gewoon naar KilRock luisteren.

1287 AM even uit de lucht

De KilRock zendmast.

10 februari 2020

In de vroege ochtend van 10 februari waarschuwde een zoemertje van onze zender voor problemen. We hadden daar al min of meer op gerekend, want die waarschuwing hing samen met opkomende storm.

Elk systeem heeft zo z’n zwakke plekken. Bij ons zit ‘m dat in de mechanische constructie die ervoor zorgt dat de zender zijn signaal goed aan de antenne kan afgeven.

Zolang het niet al te hard waait/stormt werkt het prima. We houden op een oscilloscoop in de gaten of ons zendsignaal technisch in orde is. Afwijkingen kunnen door dat systeem (geloof of het niet: een simpel stukje touw) direct worden gecorrigeerd.

En toen kwam de storm…

Onze antennemast mag met harde wind best wel een beetje heen en weer zwiepen. Dat deed ie ook; keurig binnen alle grenswaarden zelfs. De technische kwaliteit van ons zendsignaal vertoonde zo nu en dan minder fraaie waarden. Dat kwam door de combinatie van de bewegende zendmast en een gespannen touwtje dat de instelling, nodig voor een goed zendsignaal, nadelig beïnvloedde.

Zondag viel het signaal twee keer weg. Dat is niet zo prettig, want onze electronica kan door dit soort dingen beschadigd raken. Daarom hebben we, toen de wind maandagochtend vroeg ineens draaide en de mast iets meer zwiepte, de zender voor de veilgheid maar even uitgezet. Een simpele handeling die onnodige schade voorkomt.

Op het moment dat de wind in kracht afnam konden we gewoon weer op 1287 AM terugkomen. Niet zo leuk voor onze luisteraars als 1287 kHz AM eruit ligt, maar bedenk goed: KilRock is een hobbyproject met zo hier en daar wat beperkingen. Dit is er één van. Niks aan te doen.

Oppoetsbeurtje website

22 januari 2020

Hoewel de website over het algemeen gewaardeerd wordt, werden wij er eigenlijk wat minder vrolijk van.

De visuele vormgeving van KilRock is aangepast op onze visitekaartjes, de banner-langs-de-weg, onze posters en flyers. Dan moet de website natuurlijk dezelfde ‘look and feel’ hebben, toch?

Voordat we de site oppoetsen aan jou de vraag of je misschien een bruikbaar idee hebt. Heb je dat? Graag even mailen naar studio@kilrock.nl! (Dank u…)

Met een hoofdletter -R

22 januari 2020

Hoewel we positieve reacties op onze website krijgen, is er het een en ander aan de vormgeving van KilRock veranderd. We hebben tegenwoordig inplaats van een kleine letter -r voor de hoofdletter -R gekozen voor de spelling van de stationsnaam.

We merkten dat er in de communicatie nog wel eens een -l aan KilRock werd toegevoegd.

Dan krijg je Killrock.

Eén -l teveel en niet leuk, want we zijn niet van plan om rock de nek om te draaien, als je voelt wat we bedoelen. Voortaan dus KilRock om de bedoeling van de naam een beetje beter uit te laten komen.

Op weg naar een nieuw jaar vol muziek!

26 december 2019

De kerstmarathon verliep technisch niet helemaal vlekkeloos, maar het is erg leuk om te lezen dat de muziek gewaardeerd werd. Dank voor alle e-mails en luisterrapporten, waarvan één uit Duitsland.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht doen we maar even niets bijzonders. Natuurlijk hopen we dat je het gezellig vindt om Kilrock op de achtergrond aan te zetten terwijl je je gasten verwent.

Maak er een mooie/veilige oud & nieuw van.

Tot volgend jaar!

Nieuwsuitzendingen op Kilrock alsnog vervallen

19 december 2019

RTL Nieuws nam op 19 december contact met ons op. Volgens de afdeling Legal Council van RTL wordt mogelijk plagiaat van WNC wel degelijk onderzocht. Kilrock werd tijdens het gesprek geadviseerd om met uitzending van de WNC-nieuwsbulletins te stoppen. Of wij wettelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden wordt op dit moment juridisch onderzocht.

Aangezien Kilrock geen medewerking verleent aan illegale activiteiten, hebben we alsnog moeten besluiten om met uitzending van de WNC-nieuwsbulletins te stoppen. Dit besluit heeft een laatste zetje gekregen op het moment dat wij op 19 december van het ANP hoorden, dat ook daar op dit moment een onderzoek naar mogelijk plagiaat door WNC loopt.

Wij leggen de nadruk op het feit dat het hier alleen nog maar om een onderzoek gaat. Voorzover ons bekend is tegen WNC nog geen aangifte gedaan en geven we de organisatie nog even het voordeel van de twijfel.

Willem Klomps, eigenaar Kilrock radio, ’s Gravendeel

Nieuwsuitzendingen op Kilrock voorlopig hervat

17 december 2019

Tijdens een goed gesprek met onze leverancier van nieuwsbulletins (WNC) is meer duidelijk geworden over de kwestie waarover we op 13 december schreven. WNC geeft toe dat een bericht in één van de nieuwsbulletins anders verwoord en met bronvermelding had moeten worden gelezen. Daarvoor zijn excuses aangeboden die Kilrock aanvaardt.

Kilrock is bij monde van de bedrijfsleiding van WNC verzekerd, dat de controle op redactionele tekst inmiddels is verscherpt. Daarmee moeten fouten m.b.t. tot tekstinhoud en bronvermelding verder worden voorkomen. Het resultaat van het overleg met WNC is voor ons aanleiding om de zaak voorlopig als afgedaan te beschouwen en uitzending van de nieuwsbulletins per 18 december te hervatten.

Naar aanleiding van de kwestie verzochten wij onder meer de NOS en RTL Nieuws om een reactie. Dat deze organisaties in eerste instantie niet op ons verzoek reageerden, was voor Kilrock aanleiding om de plagiaatkwestie als de spreekwoordelijke storm in een glas water te beschouwen.

Willem Klomps, eigenaar Kilrock radio, ’s Gravendeel

Voorlopig even geen nieuwsbulletins op Kilrock

13 december 2019

Via de pers bereikt ons berichtgeving dat onze leverancier van nieuwsbulletins (WNC) mogelijk in de juridische problemen zit. WNC zou bij samenstelling en verspreiding van de nieuwsbulletins het auteursrecht hebben geschonden. Het is onduidelijk of deze beschuldiging klopt. Om juridische problemen te voorkomen schort Kilrock de uitzending van WNC radiobulletins en weersverwachtingen vanaf vrijdag 13 december, 19.00 uur tot nader order op.

Willem Klomps, eigenaar Kilrock radio, ’s Gravendeel

Kilrock Kerstmarathon: 54 uur alléén maar kerstmuziek!

06 december 2019

De luisteraars die afgelopen jaren naar Kilrock luisterden weten hoe we hier de kerstprogrammering aanpakken:

Grondig!

We beginnen vaak ergens in september al met het uitzoeken van het materiaal dat we willen laten horen. Het accent ligt daarbij traditioneel op producties die vooral in de jaren vijftig en zestig populair waren. In die periode ligt voor veel generaties de basis van wat we hier maar ‘het moderne kerstgevoel’ zullen noemen.

Die samenstelling is dus heel belangrijk. Kerstmis is het feest van iedereen, dus is het ook fijn als iedereen iets terughoort dat het feest voor hem of haar compleet maakt. Bij Kilrock ligt daarbij het accent op muziek uit de gouden jaren van de populaire muziek.

Verwacht de stemmen van Bing Crosby, Nat ‘King’ Cole, Elvis Presley en Peggy Lee weer eens terug te horen. Mitch Miller & The Gang, The Ray Conniff Singers, The Vince Guaraldi Trio, Johnyy Mathis… óók van die namen die je nooit meer hoort. Maar daar blijft het niet bij. George Harrison, Slade, The Pretenders, The Eagles, John Lennon, Yoko Ono & The Plasic Ono Band komen natuurlijk ook voorbij, net als Darlene Love, The Crystals en The Carpenters.

Veel van die sterren-van-toen zijn overleden. Dat geeft ons tijdens het samenstellen al het gevoel alsof we een oud familie-album open trekken. Ergens zijn die sterren-van-toen toch alleraardigste ooms en tantes geworden. Hun stem terug te horen met zo’n nostalgisch feest als kerstmis is soms gewoon… leuk!

Bovenstaand is dan ook ‘zomaar een greep’ uit de namen die 54 uur lang op Kilrock 1287 AM te horen zullen zijn. Een lange lijst! Radio aan, alle aandacht voor je familie of gasten… Kerstmis!  

De kerstmarathon begint op 24 december om 18.00 uur. De laatste plaat gaat er op 26 december om even voor 00.00 uur uit. Tussen die twee tijdstippen is het alléén maar kerst op de radio in het Dordtsche Kilgebied!
Willem en Marcel wensen je alvast veel luisterplezier.
p.s. mail je ons nog even over wat je van de Kilrock Kerstmarathon vindt?

 

Zenderreparatie: Kilrock een paar uur niet op AM

13 november 2019

Op woensdag 14 november schakelen we onze AM zender voor een paar uurtjes uit. Onze Facebookpaginabezoekers (leuk Scrabblewoord) hadden ‘m al door: afgelopen weekend gaf een onderdeel het op. We losten het probleem provisorisch op. Het vervangende onderdeel is door de postbode langsgebracht, dus nu hebben we de kans om de zender goed te repareren. Naar verwachting zijn we een uurtje of twee uit de lucht.
Uiteraard komen we zo snel mogelijk weer op AM 1287 terug! Luisteren naar Kilrock kan natuurlijk altijd nog via internet.
 
 
Onze excuses voor het ongemak.

Antennewerkzaamheden: Kilrock een paar uur niet op AM

16 oktober 2019

Op donderdag, 17 oktober werken we voor een paar uur aan ons antennesysteem. Het is de bedoeling dat we de laatste kleine constructiefoutjes eruit halen.
 
Om dat veilig te kunnen doen, moeten we onze AM zender voor een paar uurtjes uitzetten. Uiteraard komen we zo snel mogelijk weer op AM 1287 terug! Luisteren naar Kilrock kan natuurlijk altijd nog via internet.
De links vind je op deze pagina: https://kilrock.nl/kilrock-muziekradio-uit-het-dordtsche-kilgebied/colofon/
 
De spelertjes staan hier: https://kilrock.nl/kilrock-muziekradio-uit-het-dordtsche-kilgebied/kilrock-live-spelers/
 
Onze excuses voor het ongemak.

De muziek van je leven op 1287!

12 oktober 2019

Sinds 12.00 uur is Kilrock weer op vol vermogen in de lucht. Je vindt ons op 1287 kHz AM. Kijk op deze pagina waar je ons zoal op AM kunt ontvangen. Ontvangst niet zo goed? Luister dan via internet. Feestje! Ontvangstrapporten worden zeer op prijs gesteld.

 

Aanvraag 100 Watt middengolffrequentie

12 september 2019, update: 3 oktober 2019

Besloten is om opnieuw bij Agentschap Telecom een vergunning aan te vragen, om weer op 100 Watt middengolf (AM) uit te kunnen zenden. De aanvraag ging op 4 september de deur uit.

Op 3 oktober, kunnen we melden dat AT ons een nieuwe 100 Wattfrequentie heeft gegund. Kilrock verhuist van 1485 kHz naar 1287 kHz. Ook wel fijn: in het nieuwe vergunningsysteem ligt die frequentie voor op zijn minst de komende vier jaar vast.

Op zaterdag 5 oktober wordt de zender uitgezet. Dan verdwijnt dus ons signaal op 1485. Vervolgens begint de ombouw van het antennesysteem. Als het weer meezit -en we daardoor een beetje vlot kunnen doorwerken- melden we ons zo rond 12 oktober op onze nieuwe frequentie. Pin ons niet op die datum vast. Als het slecht weer is, dan lopen de werkzaamheden al snel een paar dagen vertraging op.

Luisteren naar Kilrock kan natuurlijk ook via internet. Check daarvoor de spelertjes op deze website, of bij de andere webradiodiensten die onze luisterlinks aanbieden.

Kilrock via Radiostations.nu

14 augustus 2019

De website Radiostations.nu heeft Kilrock opgenomen in het lijstje met rock radiostations. Erg leuk om te zien hoe steeds meer radio verzamelwebsites het de moeite waard vinden om ons te vermelden.

Kilrock ook via RadioShaker.com en vTuner te beluisteren

17 juli 2019

Sinds 17 juli kun luisteraars Kilrock ook via de websites van RadioShaker.com en vTuner beluisteren. We stonden ook al in andere lijsten van websites die naar webradio verwijzen, dus bovengenoemde twee zijn daar een mooie aanvulling op. Thanks for listing us!

Kilrock test op 1485 kHz

22 juni 2019

Het duurde uiteraard even voordat Agentschap Telecom ons toestemming gaf, maar het is nu officieel: sinds zaterdag 22 juni 12:00 uur is Kilrock op 1485 kHz AM te beluisteren. Op die frequentie nu al getest. De eerste resultaten zien er niet slecht uit, maar helaas is het voor luisteraars op grotere afstand van onze antenne nog niet mogelijk om ons weer te ontvangen. Tot zover die domper. Dan het goede nieuws: aan een groter ontvangstgebied wordt alweer een tijdje gewerkt.

Luisterrapporten welkom!

Natuurlijk zijn we razend benieuwd hoe jij Kilrock ontvangt. Luisterrapporten zijn dan ook van harte welkom (studio@kilrock.nl). We hebben veel aan beschrijvingen die aangeven op wat voor soort radio je luistert (merk, type, autoradio of draagbare/’gewone’ radio/tuner thuis) en wanneer je meestal luistert. We gebruiken die informatie om later verbeteringen aan te brengen. Waar mogelijk, dan nog altijd. AM Radio is als de spreekwoordelijke paling in een emmer snot. Nèt als je denkt dat het goed gaat, gaat het mis, maar daar hebben we inmiddels al wat ervaring mee opgedaan.

Piepklein storinkje

Kilrock: muziekradio voor het Dordtsche Kilgebied

Niet zoveel AM-luisteraars zullen zich herinneren dat Kilrock in 2017 op 1485 kHz. met uitzenden begon. We hadden nog veel te leren over hoe je een goede antenne maakt, een zender was wel voorhanden, maar daar doe je weinig mee als je antennesysteem niet deugt. Ons signaal -dat op een piepklein storinkje op 1485 leek-, trok de aandacht van een paar AM-enthousiastelingen uit Zwijndrecht en Dordecht. Waar Kilrock de inhoud van de programmering al redelijk op orde had, bleken deze mannen ongelooflijk belangrijk in het verbeteren van ons signaal. Maar niet op 1485 AM, want inmiddels was de licentie voor uitzenden op 1224 Khz. binnen.

1224 AM en buurman Bolderbast

Op het moment dat we bezig waren om onze antenne geschikt te maken voor uitzendingen op 1224 kHz, werd driftig aan de hele antenne-installatie gesleuteld. Uiteindelijk leidden al die werkzaamheden tot een mooi radiosignaal. Op één detail na viel prima naar Kilrock te luisteren. Nou ja… noem het maar een detail: een Britse buurman op 1215 kHz die zó breed over de band spettert, dat de hele muziekprogrammering van Kilrock werd ondergespetterd. Niet leuk, vooral niet in de winter, waarin dit verschijnsel soms ergerlijke dieptepunten beleefde.

Eén en ander verleidde ons om onze ‘grote vrienden’ aan de overkant van de Noordzee de koosnaam buurman Bolderbast te geven. (Wie de Donald Duck las/leest weet over wie we het hebben.) Mijnheer Bolderbast was soms erg onbeleefd. Dat deed ons besluiten om niet opnieuw licentie voor uitzendingen op 1224 kHz. aan te vragen. Dat vonden we tòch een beetje verspilling van geld, tijd en moeite van onszelf en onze luisteraars. Kleine misrekening: Agentschap Telecom heeft niet zoveel frequentieruimte beschikbaar in onze regio. Daarmee zetten we ons -min of meer laconiek- buitenspel.

Terug naar af

Nadat we in mei dit jaar buurman Bolderbast vaarwel zwaaiden, staken we toch maar even de koffiekoppen bij elkaar. Gaan we verder? Hoe gaan we verder? Hebben we daar tijd/geld voor? Zomaar wat overwegingen, maar vooral: hoe zouden onze partners over voortzetting van Kilrock denken? Bedenk wel: radio beheerst je leven. Nèt als je denkt dat je software goed werkt, loopt ie vast. Nèt op het moment dat je denkt dat zender/antenne goed werken wordt het kurkdroog weer en schakelt de zender uit, omdat je antennesysteem zich door die droogte ineens misdraagt. Vonden ze het wel welletjes zo? Speelden we met onze relaties, of zaten we een paar alarmfases lager? Optie drie bleek ‘m te zijn. (Hoera…)

Aangezien momenteel geen frequentieruimte beschikbaar is voor een 100 Watt radiosignaal, besloten we om een ‘kleine’ vergunning aan te vragen. Dan kom je automatisch met 1 Watt op 1485 Khz. terecht. Kilrock is dus terug bij af…. hoewel…?

Niet onaardig

TIjdens de eerste testuitzendingen viel ons op, dat de investeringen in het antennesysteem eigenlijk veel meer opleverden dan gedacht. In de eerste 1485-periode klonk Kilrock meer als Kill-rock. Sinds we ‘aan de pruts’ gingen, verbeterde het rendement van die antenne enorm. Dat merk je straks ook wel: hoewel Kilrock aanzienlijk minder ver te ontvangen zal zijn, klinkt ie in het gebied rond ’s Gravendeel nog best wel goed! We zijn nog met Agentschap Telecom in overleg. We willen alsnog een frequentie, waarop we met 100 Watt mogen uitzenden, zonder dat een irritant storende buurman vanaf Brexit Island ons stoort.

Agentschap Telecom heeft medewerking toegezegd. We zijn benieuwd.Kilrock: muziekradio voor het Dordtsche Kilgebied | Kilrock: all music radio from the Dutch city of Dordrecht Kil Area

Kilrock in ’t klein

Sinds zaterdag 22 juni aanstaande kun je ons brede muziekprogramma dus weer op AM ontvangen, maar dan in een kleiner gebied. Dat heb je met hobbyprojecten, die gaan soms alle kanten op. Bedenk wel: Kilrock is gratis héél véél muziek! (Zo blijken we stukken goedkoper dan de Spotifies, Qobuzzen, Deezers en Tidals van deze wereld en krijg je bij ons ook nog eens de originele versies te horen; hoe ‘standaard’ of exotisch dan ook.) Dat is cashen voor de prijsbewuste luisteraar. Het moet maar eens gezegd.

Wat een hobby hè?