KilRock voor adverteerders

Hoe KilRock ontstond

Radioveteranen

De initiatiefnemers van het KilRock radioproject zijn Willem Klomps (1959) en Marcel Strücker (1966). Beiden mogen inmiddels veteranen worden genoemd. Van hun radiowerk lopen de sporen tot in de tweede helft van de jaren zeventig terug. Voordat ze de aanzet tot de oprichting van KilRock gaven, werkten ze voor meerdere radiostations.

Als je al zo lang in het vak meedraait, dan valt op hoeveel de radio-industrie in ons land is veranderd. Zo was het muziekaanbod op de Nederlandse radio tot het begin van de jaren negentig nog divers en afwisselend genoeg voor muziekliefhebbers.

Dat veranderde vanaf het moment dat het aanbod van radiozenders toenam, de playlist van de radiostations tot hooguit duizend titels beperkt werd en dat het aandeel gesproken woord groter werd. De commerciële FM-omroepen dachten zich daarmee te kunnen onderscheiden, maar vooral de luisteraars die het om de muziek ging haakten steeds meer af.

Verschraling

De Nederlandse radio zag in cultuurverspreiding één van zijn belangrijkste taken. De muziekindustrie profiteerde daarvan, totdat, vanaf 1976, investeerders zich met popmuziek begonnen te bemoeien en het cultuurelement steeds meer naar de achtergrond verdween.

De radio volgde eind jaren tachtig hetzelfde pad: de luisteraars die de afgelopen dertig jaar tevergeefs naar interessant muziekaanbod zochten, voelden zich nauwelijks nog door de radiozenders bediend. Dat leidde tot een verschraling van cultuuraanbod en een radiopubliek dat zich in de steek gelaten voelt.

Techniek & muziek

Willem en Marcel groeiden op met wat we hier de klassieke muziekradio zullen noemen. Op het moment dat het voor particulieren en kleine organisaties mogelijk werd om een kleinschalig radiostation te beginnen, vonden beiden dat het tijd werd om een poging te wagen om zowel de inhoudelijk breed georiënteerde klassieke popradio als de evenzo klassiek geworden AM radiotechniek voor de ondergang te behoeden.Dank aan donateurs

Soundtrack

KilRock radio (vernoemd naar het Dordtsche Kilgebied) voorziet sinds 2017 in een breed, divers en -om maar n’s een modeterm te bezigen- inclusief aanbod van zowel binnenlandse als buitenlandse popmuziek.

Het project richt zich voornamelijk op een doelgroep in de leeftijdscategorie van 45 jaar en ouder: luisteraars die zich de klassiek geworden muziekradio herinneren, hoe die hen ooit met de AM radiotechniek, met populaire muziekcultuur in aanraking bracht en zo ook de ‘muziek van hun leven’ definieerde.

KilRock radio met grammofoonplaatjes
Dat het KilRockgeluid ook digitaal, via internet, te beluisteren is helpt de verspreiding van die klassieke popcultuur alleen maar verder. Via digitale verspreiding van KilRock radio hopen Willem en Marcel ook jongere generaties voor de kleine –maar zeer toegankelijke- muziekkunst uit het verleden te interesseren. De financiële risico’s die ze met die hobby lopen nemen ze daarbij voor lief.

Scroll naar boven