Uitstel (maar geen afstel) voor de CD box van die andere ‘Fab Four’

Hebben we het over The Four Seasons, dan is de eerste herinnering meestal die je aan ‘Oh What A Night (December 1963)’ uit 1976 hebt. Oudere muziekliefhebbers zullen bij The Four Seasons eerder associaties hebben met ‘Sherry’ (1962) of ‘Walk Like A Man’ (1963). De groep kwam niet altijd even goed mee met de trends die platenindustrie dicteerden. Als live act bleven ze desondanks onverminderd populair.

Platen en CD’s van The Four Seasons werden na hun toptijd met enige regelmaat uitgebracht, maar de manier waarop deed fans meestal diep zuchten. De catalogus van The Four Seasons is geen kleintje. De groep verkocht in z’n lange bestaan meer dan 100 miljoen platen wereldwijd. Je zou toch zeggen dat voor een complete heruitgave van dat werk nog wel belangstelling zou zijn.

Fans in actie

Fans en experts die het oevre van de groep door en door kennen vonden dat in elk geval. Zij zetten gezamenlijk een actie op, met als doel om alle uitgaven van The Four Seasons in kaart te brengen. Dat bleek geen kleinigheid: de platenmaatschappijen, waarmee mijnheer Valli en de zijnen zaken deden, bleken hun bedrijfsarchief niet altijd even goed op orde te hebben. Papierwerk ontbrak en een goed chronologisch overzicht van releases was nergens te vinden.

Een speciale rol daarin was weggelegd voor de opnamen die de groep voor Motown Records maakte. Motown bracht daar maar twee van uit: ‘Sun Country’ en ‘The Night’ (1972). De rest belandde onuitgegeven op de plank van een stelling en dat was dat. De fans joegen vanaf 2011 erfgenaam Universal Records op om die tapes uit het archief te lichten en op z’n minst langs digitale weg voor het nageslacht te conserveren. Universal leek er niet van onder de indruk te zijn. Men leunde wat achterover, maar de groep Britse en Amerikaanse fans die het totale werk van The Four Seasons in kaart bracht beet door.

That ‘Four Seasons’ Sound

De frustraties kwamen uiteindelijk op de website That ‘Four Seasons’ Sound terecht. Fans wereldwijd werd gevraagd om de actie te steunen. Net op het moment dat één en ander tot de uitgave van het volledige repertoire van de groep zou leiden, klopte mijnheer corona aan de deur. Het project ging de koelkast in, maar behield ondanks dat zijn temperatuur…

Logo That 'Four Seasons Sound' website

Anno 2022 leek Het Grote Moment dan toch aangebroken: het Britse Snapper label kondigde aan via sublabel Madfish de grote Four Seasons collectie in een dikke boxset uit te zullen brengen. Pre-orders werden genoteerd en daarna werd het ineens weer stil, totdat duidelijk werd dat de releasedatum naar 14 april 2023 was verschoven. Dat besluit viel niet lekker. De fans die dolgraag de originele mono singlemixen en de onuitgebrachte Motownsessies al voor de kerst in huis wilden hebben werden maar weer eens op het wachtbankje geparkeerd…

CD Boxset Four Seasons

Een dikke box vol met artwork & CD’s

En toch hebben de fans iets om naar uit te kijken: een set van maar liefst 45 CD’s en prachtig artwork met daarop het vrijwel complete werk van die andere ‘Fab Four’ uit Newark, New Jersey USA! Of daar ook het werk uit de pre-Four Seasonsperiode bij zal zitten is mij niet bekend. De Amerikaanse fans vonden het eigenlijk niet nodig dat de niet uitgebrachte Motownopnamen in die boxset zou zitten, maar het idee kreeg een extra duwtje nadat Frankie Valli zich realiseerde hoe belangrijk achteraf bekeken de Engelse fanbase voor zijn carrière is geweest. Wat zijn inbreng in het verhaal is? Geen idéé, maar het feit dat de aan het project gewijde website er melding van maakt geeft ons de hint dat hij in elk geval in positieve zin van zich heeft laten horen. Vergis je niet in de invloed die Valli en compaan Bob Gaudio erop hebben. Beiden zijn namelijk voor 50% elk eigenaar van het Four Seasonsmerk en alles dat daaronder valt; dus ook het auteursrecht op de titels die voor Motown werden ‘gewaxed’.

Per 14 april 2023 te koopDank aan donateurs

In ons land waren The Four Seasons lang zo groot niet als in Groot-Brittanië of de VS. Toch moet het ook voor de Nederlandse fans een mooi vooruitzicht zijn dat straks, in april volgend jaar, zo’n prachtige boxset kan worden gekocht. Tenminste: als onze grote vrienden bij Snapper Records woord houden. Onder ons gezegd en gezwegen: dát weet je in de platenwereld niet van tevoren. Er gelden soms hoogst onbegrijpelijke wetten in de wereld van de muziekindustrie. Zo werd bestaan van de Motown masters van The Four Seasons in eerste instantie zelfs door Harry Weinger van Universal en ex-Four Seasonsadvocaat Peter Bennett glashard ontkend… Enfin: de prachtige boxset met vrijwel alles van The Four Seasons is volgens de laatste berichten dus vanaf 14 april 2023 te koop.

KilRock is zeker van plan om de originele monoversies van de belangrijkste, Nederlandse verkoop- en radiohits aan z’n muziekcatalogus toe te voegen. Wordt dus vervolgd…

× Reageer op onze muziekkeuze