Update herbouw KilRock zendantenne

23 september 2022:

Leestijd: 2 minuten

We voorspelden al dat we niet zomaar één, twee, drie een nieuw antennesysteem neer zouden kunnen zetten. Het is achteraf maar goed dat we onze trouwe fans daarop voorbereid hebben.

Toen KilRock nog op z’n vergunningen zat te wachten konden we wekenlang rustig knutselen. Niemand kende ons nog! Dat is nu wel anders. Daar zijn we blij mee, maar het zorgt er wel voor dat je onder veel meer tijdsdruk moet werken.

Effe een biertje achterover slaan terwijl je lang en diep nadenkt waar je schroevendraaier ook alweer lag is er dus niet bij…

Munten heen, mast terug…

Nieuwe kokermast klaar voor transport
De nieuwe kokermast: klaar voor transport naar ‘s-Gravendeel (foto: W. Klomps)

Onze ‘antennemannen’ hebben in elk geval niet stilgezeten. De meesten van jullie weten dat Willem en René op zaterdag 17 september naar Drenthe gereden zijn om de -speciaal voor ons gemaakte- kokermast op te halen.

Willem meldde het thuisfront per telefoon dat het brandstofverbruik op de heen- en terugweg vrijwel gelijk was: heen met een grote zak vol munten, terug met een zware mast. Die jongen heeft altijd een goed oog voor verhoudingen gehad.

Pingelen…

De mast is technisch geïnspecteerd en ligt nu klaar om opgesteld te worden. Daar hebben wij een paar stevige, gegalvaniseerde beugels voor nodig. Maatwerk waarvan wij weten dat het ook nog wel een paar moppen zal kosten.

De eerste producent die wij benaderden zette ruim duizend euro op z’n offerte. Het KilRockbudget laat zulke uitgaven niet toe. Bovendien vinden wij dat we zo zuinig mogelijk met het geld van onze donateurs om moeten springen.

De lier waarmee de mast kan worden in- en uitgeschoven

Net voordat ik aan deze update voor jullie begon heb ik Willem nog gesproken: hij heeft een metaalman aan de lijn gehad die de beugels waarschijnlijk wat minder prijzig kan leveren. Daarvan moeten de cijfers ons nog bereiken.

Wij gunnen de beste man z’n vrije weekend, maar intussen staan we nerveus te springen, want wij willen de zender zo snel mogelijk weer terug in de lucht!

Andere werkzaamheden

Dat we op de offerte wachten wil niet zeggen dat we tegen de muur geleund een sjekkie staan te draaien. Afgezien van het feit dat niemand van ons rookt, is in de ontwerpfase van de nieuwe mast bepaald dat een aantal kabels moet worden omgelegd. Dat alléén is al een klusje waar je een volle zaterdag mee bezig bent.

Zo wordt ruimte gemaakt voor de beugels die straks -stevig in de muur verankerd- de nieuwe kokermast stevig op z’n plek moeten houden. ‘Even’ een antenne zetten is er bij ons niet bij. Je draagt een enorme verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de constructie. Je moet eens weten hoeveel druk er op zo’n mast wordt uitgeoefend als het stormt!

Technische truc

Tegelijk worden de antennekabels worden aangepast en wordt al gewerkt aan de berekening van het formaat en elektrische eigenschappen van de spoel die straks in het antennecircuit wordt opgenomen.

Als je op 1287 kHz uitzendt zou je een antenne van 233 meter moeten hebben. Dat krijg je op onze lokatie niet voor elkaar. Daarom halen we een trucje uit: we spannen een kabel van zo’n 58 meter (een kwart van de totaal vereiste lengte) en hangen daar die spoel voor.

Zo’n spoel fopt de zender: die denkt dat buiten een 233 meter lange antenne hangt. Zo’n technische truc werkt alleen als je héél precies berekent hoe groot zo’n spoel moet zijn. Zoiets laten werken vergt enorm veel tijd, aandacht en energie.

We benadrukken ’t nog maar eens: je kunt nooit voorspellen wanneer een ‘antenneklus’ van dit formaat is voltooid. Zaterdag regent het volgens de weermannen en -vrouwen in elk geval pijpenstelen; daar kunnen we helaas alweer een paar uur wegstrepen.

Gelukkig is er ook werk aan de binnenkant van het pand. Volgens de laatste berichten die ik van Willem heb ontvangen heeft het daar de afgelopen 65 jaar niet geregend (…)

Zo gauw we weer wat te melden hebben laten we dat via Facebook en deze pagina weten. Heb geduld! Hier wordt in elk beschikbaar uurtje hard gewerkt om jullie allemaal weer van muziek op 1287 AM te voorzien! Intussen kun je natuurlijk gewoon via internet naar ons luisteren.

Namens de KilRockploeg een groet aan alle fans.

Marcel

× Reageer op onze muziekkeuze